Kritizálta az ügyészség döntését Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Nem ért egyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ügyészség azon döntésével, amely megszüntetett egy náci propagandafilm vetítése miatt indított nyomozást. A kormányfő szerint az ügyészség tisztességes álláspont helyett csak magyarázkodott.
Vágólapra másolva!

Tisztességes elvi álláspont helyett felmentő magyarázkodásokkal állt elő Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint az ügyészség, amikor megszüntette a nyomozást a Jud Süss című náci propagandafilm vetítői ellen. A miniszterelnök minderről csütörtöki blogbejegyzésében írt.

Az SZDSZ csütörtökön fordult panasszal a Fővárosi Főügyészséghez, miután januárban bűncselekmény hiányában megszüntették a film vetítése miatt indított eljárást. A rendőrség tavaly július 18-án indította az eljárást közösség elleni izgatás gyanúja miatt a Jud Süss vetítésével kapcsolatban.

A rendőrség házkutatást tartott egy Hollán Ernő utcai lakásban és egy XII. kerületi boltban, ahol a film több tucat kópiáját találták meg. A Jud Süss című náci propagandafilmet Joseph Goebbels, a náci Németország propagandaminiszterének felügyeletével forgatták az antiszemitizmus igazolására.

A kormányfő blogbejegyzésében emlékeztetett arra, hogy az ügyészség indoklásában az állt: a zsidók ugyan kétségkívül az úgynevezett árja társadalom kórokozóiként szerepelnek a filmben, ám ez nem uszítás. Ez a fajta zsidózás a mai magyar környezetben légüres térben mozog - érvel a kormányfő szerint az ügyészség. "Hiába na, ott tartunk, hogy az ügyészség társadalomlélektani elemzést ad nekünk" - írja Gyurcsány.

A kormányfő szerint nem szerencsés, hogy mindezt az ügyészség éppen akkor teszi, amikor egész Európában felháborodást váltott ki, hogy XVI. Benedek pápa az elmúlt napokban visszafogadta a katolikus egyházba a holokauszttagadó Richard Williamson püspököt. A miniszterelnök szerint ennek fényében még elgondolkodtatóbb a magyar ügyészség álláspontja.

"Tehát az ügyészség szerint a Jud Süss Magyarországon légüres térben került levetítésre. Bátorkodom megjegyezni: én viszont éppen ellenkezően látom a dolgot. Szerintem mindenfajta magyarázkodó és gyáva álláspont csak olaj a tűzre. Bátorítás arra, hogy ocsmány szélsőjobboldali eszmék törjenek utat maguknak" - fogalmazott a kormányfő.