Korrupcióellenes hivatalt hozna létre a kormány

Vágólapra másolva!
Új hivatalt hoz létre a kormány a korrupció ellen - írja a Népszabadság. A Közérdekvédelmi Hivatal független intézményként lépne fel a hivatali vesztegetések és más jogsértések ellen, a bejelentők pedig akár részesedhetnének is a feltárt szabálytalanság miatti bírságból.
Vágólapra másolva!

Közérdekvédelmi Hivatal néven önálló és független intézményt hozna létre a kormány a korrupció ellen - írja a Népszabadság, amely szerint a kormányzati korrupcióellenes csomag fő elemeit csütörtökön jelenti be a miniszterelnök. A tervek szerint a Közérdekvédelmi Hivatal hatáskörébe tartozna a közpénzek becsületes beszedése, elköltése, illetve az állam és az önkormányzatok ügyfeleivel való tisztességes bánásmód, de vizsgálhatná a parkolóőrök megvesztegetését, vagy a földhivatalok vagy az adóhivatal munkáját is.

Ha a hivatal vesztegetést vagy más bűncselekményt észlel, akkor feljelentést tenne, de maga is bírságolhatna. Nemcsak védené a bejelentőket, hanem amennyiben a tőlük szerzett információ alapján eljárás indul, és bírságot szabnak ki, ennek arányában jutalmazná is őket. A lap szerint meghatározott időtartamra azokat a cég-, illetve intézményvezetőket is eltilthatnák tisztségüktől, akik csak tudtak arról, hogy a szervezet szabálytalanul működik.

Az új hivatal az elképzelések szerint független lesz, a feladatait törvény határozná meg, elnökét a kormányfő és a köztársasági elnök együttes jelölése alapján az Országgyűlés választaná meg, egyszerű többséggel.

A lap szerint a korrupcióellenes csomag részeként a kormány egy közigazgatási etikai kódexet is életbe léptetne parlamenti határozattal, amely szerint becsületességet, pártsemlegességet és tárgyilagosságot várnának el a közigazgatásban dolgozóktól. A tervek szerint a lobbitörvényt is szigorítanák, a döntéshozó szerveknek be kellene számolniuk nemcsak a lobbisták, hanem más szervezetek, így cégek, szakszervezetek ilyen irányú tevékenységéről is.