Vágólapra másolva!
Várhatóan a jövő héten tetőződik az influenzajárvány. Jelenleg Pest megye és Győr-Moson-Sopron a legérintettebb, a járvány nyugatról keletre terjed, harmincezer fölött van a megbetegedések száma. Egyelőre csak néhány kórházban rendeltek el látogatási tilalmat, de számuk napról napra nőhet.
Vágólapra másolva!

Egész Magyarország érintett az influenzajárványban - mondta az [origo]-nak Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi főosztályvezető-helyettese. Múlt héten 30 500 volt a bejelentett influenzaszerű megbetegedések száma. A járvány jelenleg - a második héten - felszálló ágban van, várhatóan a harmadik vagy negyedik héten éri el a csúcspontot. Január 19. és 25. között a becsült adatok szerint 21 300 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Magas az influenzavírus intenzitása Közép-Magyarországon, azaz Pest megyében és Budapesten, valamint Győr-Moson-Sopron megyében. A többi régióban mérsékelt vagy egyre növekvő, a legkevesebb bejelentés Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett, de az OTH munkatársa szerint ennek nincs nagy jelentősége, ott is emelkedést jelentettek.

Egész Európára érvényes, hogy nyugatról keletre terjed a vírus, és ez a tendencia figyelhető meg nálunk is: eddig a legnyugatibb országrészekből érkezett a legtöbb bejelentés. A megbetegedéseket egy olyan vírus okozza, amely a korábbi években nem járt Európában, ezért Szolnoki István szerint akár május végéig is itt maradhat, bár a 10 fok feletti hőmérséklet és a napsütés nem kedvez neki.

Az előző héthez hasonlóan továbbra is a fiatal felnőttek és a gyerekek között tapasztalható a legtöbb megbetegedés, az idős betegek száma a járvány vége felé növekedhet. Szolnoki István szerint a védőoltás beadatása még most sem késő, mindenkinek, de elsősorban az időseknek, a krónikus betegeknek és egészségügyi dolgozóknak ajánlott a vakcina, amely 7-10 nap alatt biztosít védettséget.

Több kórházban látogatási tilalmat rendelt el az ÁNTSZ az influenzajárvány miatt. Van, ahol részleges a tilalom, egy kistarcsai és egy ceglédi intézményt viszont teljesen lezártak a látogatók elől. Teljes körű látogatási tilalom lesz szombattól a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban is. Repa Imre, a kórház főigazgatója közleményében azt írta, hogy a tilalmat a Közép-Dunántúlon megszaporodott influenzás megbetegedések miatt rendelik el. Péntektől Karcagon és Baranya megyében is várható teljes vagy részleges kórházlátogatási tilalom.

Péntektől látogatási tilalom lép életbe a szekszárdi Balassa János Kórház szülészeti-nőgyógyászati, valamint újszülött osztályán is. A kórházban jelenleg nincsenek influenzás betegek, az intézkedést a kórházban fekvők biztonsága miatt hozták. A látogatási tilalom várhatóan fokozatosan ki fog terjedni az egész országra, látogatás előtt érdemes az ÁNTSZ honlapján tájékozódni vagy felhívni az adott kórházat. Szolnoki István azokban a kórházakban is csak a közvetlen hozzátartozóknak javasolja a látogatást, ahol még nem vezettek be látogatási tilalmat.

A járvány várható időtartama 4-6, esetleg 8 hét. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa az [origo] kérdésére korábban azt mondta: súlyos influenzajárványra nagy valószínűséggel nem kell számítani. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szerinte 100-300 ezer embert érint majd a járvány, de mint mondta, ezt nem lehet előre pontosan meghatározni.