Öt évet kapott Weiszenberger vesztegetésért

Vágólapra másolva!
Öt év börtönbüntetést kapott csütörtökön Weiszenberger László, volt kiskunhalasi MSZP-s önkormányzati képviselő vesztegetésért. A képviselő vissza nem térítendő állami támogatásra pályázott két vállalkozóval, amelynek összegéből ötmillió forintot kért magának.
Vágólapra másolva!

Öt év börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Weiszenberger László egykori kistérségi megbízottat, az MSZP egykori kiskunhalasi önkormányzati képviselőjét. Weiszenbergert hivatalos személyként, hivatali helyzettel visszaélve elkövetett vesztegetés bűntettében mondták ki bűnösnek.

A vádirat szerint a vádlott a 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatal kistérségi megbízottjaként együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és egy kunfehértói motel bérlőjével, hogy vissza nem térítendő állami támogatásra pályázzanak.

A pályázattal 2003-ban 17 millió forintot nyertek el. Folyósítása után Weiszenberger felhívta a motel bérlőjét, és ötmillió forintot kért tőle arra hivatkozva, hogy ezt a pályázat elbírálását koordináló minisztérium egy meg nem nevezett döntéshozó munkatársának kell visszajuttatni. Az erről szóló megbeszélésről rejtett kamerával készített felvételt a Hír TV mutatta be még 2007 őszén.

Az esetre a Zuschlag-ügy nyomozása során derült fény, de az ügyészség elkülönítette a két nyomozást. A szabadlábon védekező Weiszenberger Zuschlag János képviselőtársa volt a kiskunhalasi önkormányzat MSZP-frakciójában. A botrány kirobbanása után azonnal lemondott mandátumáról.