"Senki nem tudja felfogni" - riport a mohácsi rajztanár letartóztatásáról

Vágólapra másolva!
Egy mohácsi boltos szerint rágalomhadjárat folyik a helyi rajztanár ellen, akit kedden gyanúsítottak meg azzal, hogy három általános iskolás diákjával szemben követett el szemérem elleni erőszakot. A boltos szerint a gyerekek voltak a mindenei, sokszor vett nekik ajándékot, de nem hiszi, hogy ilyesmit tett volna. Egykori diákjai és több tanítványának szülei szerint aranyos ember volt a rajztanár, csak egy nagymama állította róla, hogy kinézett belőle "ilyen hajlamot". A rendőrség által kirendelt pszichológus szerint életszerű, ahogy a gyerekek elmondják a velük történteket.  
Vágólapra másolva!

"A szakkör elmarad" - ez a felirat fogadta a gyerekeket szerda reggel annak a mohácsi iskolának a kapuján, ahol hétfőn a rendőrség letartóztatta az egyik pedagógust szemérem elleni erőszak gyanújával. Garamvári Gábor, a mohácsi rendőrkapitány szerdán azt közölte, hogy a tanár rajzszakköri foglalkozás alatt, iskolai tanteremben követett el szemérem elleni erőszakot három kislány sérelmére. Mint mondta, a férfi nem erőszakolta meg a 6 és két 7 éves gyermeket, azt azonban, hogy pontosan mit is tett, a nyomozás érdekeire tekintettel nem kívánta elmondani.

Egy 6 éves kislány édesanyjának bejelentése alapján még a tavaly év végén indult a nyomozás. Az asszony vizelési problémákkal vitte orvoshoz gyermekét, s kiderült, hogy a gond nem testi, hanem lelki eredetű, majd a kislány elmondta anyjának, mi történt vele az általános iskolában.

A gyermeket igazságügyi gyermekpszichológus is megvizsgálta és úgy találta, hogy az elmondottak életszerűek. Később hasonló következtetésre jutott a másik két, 7 éves gyerek beszámolója alapján is. A tanárt ezért alapos gyanúval őrizetbe vették, majd kedden a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A nyomozók házkutatást tartottak a lakásán, ahol több adathordozót lefoglaltak, szakértő vizsgálja, készített-e a tanár tiltott felvételeket, erre utaló jelek egyelőre nincsenek. A 45 éves férfi tagadja a bűncselekményt.

Az iskola vezetősége nem nyilatkozik a sajtónak, kedden telefonon annyit mondtak az [origo]-nak: hírzárlat van, szerdán pedig az igazgató elküldte az épület előtt várakozó újságírókat. Mohács polgármesteri hivatalában szintén nem nyilatkoztak az esetről, a polgármester nem tartózkodik a városban.

Az [origo] helybeliektől úgy tudja, hogy a pedagógus vezette a művészeti szakkört, tanítványaival több nemzetközi pályázaton díjat nyert. A tanár mobiltelefonja jelenleg nem kapcsolható, otthoni telefonját egy nő vette fel, aki csak annyit mondott: "nincs otthon".

"Rágalomhadjárat az egész" - fakadt ki az egyik mohácsi papír-írószerbolt eladója, aki állítása szerint jól ismerte a férfit, mert rendszeresen vásárolt az üzletben. Szerinte nem csak ő, hanem kollégái és ismerősei is ártatlannak gondolják a rajztanárt. A férfi grafikusművész, és egyedülálló, idős édesanyjával él Mohács kertvárosi részén - mondta el a papírboltos. Sokszor tért be tanítványai kíséretében az üzletbe, ilyenkor gyakran vett nekik kisebb ajándékot születésnapra, névnapra. "A gyerekek voltak a mindene" - mondta.

A boltos szerint ugyanakkor a rajztanárnak "van egy stílusa", megmondta a tanítványainak, ha lesújtó véleménye volt a teljesítményükről. Emiatt haragudhattak rá - mondta az eladó, aki szerint a férfi gyenge, vékony testalkata és örökletes betegsége is valószínűtlenné teszi, hogy gyerekekkel erőszakoskodott volna.

A mohácsi kreatív hobbibolt eladója is azt mondta az [origo]-nak, hogy a pedagógus többször ment hozzájuk vásárolni lány tanítványaival, és ilyenkor kisebb ajándékokat vett nekik.

"Senki nem tudja felfogni" - mondta az [origo]-nak két tizenéves lány, akik néhány évvel ezelőtt végeztek az iskolában, és őket is tanította a rajztanár. Az egyikük hozzátette: előfordult, hogy őt is meghívta fagyizni a rajztanár, de "soha semmi olyan mozdulata nem volt", ami gyanúra adott volna okot. Szerintük nagyon jó tanár volt, akit szerettek a diákok.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Egy első osztályos kisfiú szintén azt mondta, hogy nagyon szerette a rajztanárt, akitől egyszer egy üveggolyót kapott ajándékba. A kisfiú nagyanyja viszont megjegyezte, hogy ő látott a férfiban "ilyen hajlamot", és "olyan furcsa volt az az ember". Az iskolát is bírálta, amiért tudomása szerint nem értesítették a szülőket a tanár letartóztatásáról.

A gyerekekhez hasonlóan vélekedett egy mohácsi édesanya is, akinek két kislányát is tanította a pedagógus. "Nagyon meg vagyok lepődve, ő egy aranyos férfi, egy aranyos tanár" - jelentette ki.