Csak a népszerű reformokig lát a Fidesz

Vágólapra másolva!
Ki kell használni a válságot a nagy strukturális reformok elindítására - mondta a Financial Times című brit lapnak Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az [origo]-nak azt mondta: Orbán a reformokon olyan intézkedéseket ért, mint például a kisebb parlament létrehozása, az adócsökkentés vagy a munkahelyteremtés. Részleteket se Orbán, se Szijjártó nem mondott, de a szóvivő szavaiból az kiderült: nem gondolnak bele, hogy népszerűtlen intézkedésekre szükség lesz-e.
Vágólapra másolva!

A szocialista kormány elszalasztja a válság által teremtett esélyt a strukturális reformok elindítására - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden a Financial Timesnak. Orbán a brit lapnak adott interjúban nehezményezte azt is, hogy szerinte a kormány az IMF és az EU által nyújtott 25 milliárd dolláros hitelt adósságfinanszírozásra akarja használni, nem pedig a reformok támogatására.

A pártelnök nyilatkozata azért érdekes, mert a kormány által korábban indított szerkezeti átalakítások a Fidesz által kezdeményezett tavaly márciusi - a vizitdíjról, a kórházi napidíjról, tandíjról szóló - népszavazás után torpantak meg. Az [origo] kíváncsi volt rá, hogy a Fidesz elnöke konkrétan milyen reformokra gondol. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője megkeresésünkre mindössze azokat a javaslatokat ismételte meg, amelyek Orbán Viktor az október 18-án megtartott nemzeti csúcson már kifejtett.

Vagyis a Fidesz szerint négy területen van szükség reformokra. Az első az uniós források átcsoportosítása. Jelenleg a kis- és középvállalkozások az uniós pénzeknek mindössze 2-3 százalékát kapják meg. A Fidesz szerint ezt az arányt 20-30 százalékra kéne növelni. A második terület a foglalkoztatáspolitikai reform, ennek célja a munkahelyteremtés. A harmadik reformterület célja a kisebb parlament létrehozása - a kormányfő ugyanerről szoló javaslatát a Fidesz nem tartja elfogadhatónak -, a kormányzati bürokrácia leépítése, illetve a feketegazdaság kifehérítése. A negyedik pedig a radikális adócsökkentés.

Az [origo] azon kérdésére, hogy a Fidesz nem tervezi-e az olyan nagy ellátó rendszerek átalakítását, mint az egészségügy vagy az oktatásügy, Szijjártó azt mondta: ezeken a területeken is szükség van reformokra. A szóvivő az egészségügy kapcsán azt emelte ki, hogy az ágazatnak vissza kell adni azt a 2500 milliárd forintot, amelyet a konvergenciaprogram miatt vontak el. Az egészségügy és az oktatásügy kapcsán a politikus további konkrétumot nem említett, mindössze azt mondta: előbb valósuljon meg az említett négy területen a reform, majd utána térjünk vissza ezekre.

Megkérdeztük, hogy népszerűtlen lépésekre nincs-e szükség a Fidesz szerint, amire Szijjártó azt felelte: lehet, hogy népszerűek a Fidesz javaslatai, de ők nem ilyen kategóriákban gondolkodnak. A szóvivő szerint a gazdasági növekedés beindításához erre a - se Szijjártó, se Orbán által ki nem fejtett - programra van szükség, az mellékes, hogy ezek népszerűek. Az MSZP-vel ellentétben nem gondolkodnak brutális megszorításokban, a Fidesz szerint a gazdasági növekedés beindiításához ilyen lépések nem kellenek - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc kormányfő a Klubrádióban az Orbán-interjú kapcsán azt mondta: Maga a hazugság, hogy Orbán Viktor a világ legbefolyásosabb pénzügyi napilapjában reformerként tetszeleg, miközben Magyarországon a reformok vad és ádáz ellenfelének mutatja a magát, aki megvédi az emberek érdekeit. Gyurcsány szerint a Fidesz valójában azt üzeni mindenkinek, hogy szociális népszavazáson keresztül meghátrálásra lehet kényszeríteni a kormányt, amikor az felsőoktatási és egészségügyi reformot akar csinálni.