Képzetlen közmunkásokkal töltenék fel a kórházakat

Vágólapra másolva!
900 képzetlen munkanélkülit vennének fel ápolónak a magyarországi kórházakba, hogy ezzel csökkentsék az ápolási területen tapasztalható munkaerőhiányt. A kórházak ápoló-kereslete még a kormány által indított, uniós finanszírozású közmunkaprogram kereteit is túllépné, mivel képzett ápoló alig kerül ki a szakképzési intézményekből - írja a Népszabadság. A kórházak ugyanakkor ígérik: alkalmatlan embert biztos nem vesznek fel az ápolási munkára.
Vágólapra másolva!

Közmunkásokkal végeztetnék az ápolói munkát a kórházak, mivel nincs elég szakképzett ápoló - írja a szerdai Népszabadság. Egy a kormány által indított program mintegy 800 dolgozó felvételét teszi lehetővé az egészségügyi intézményekbe, a kórházak azonban ennél is többet, 900 helyet szeretnének megtölteni közmunkásokkal.

Az ápolói munkahelyek betöltésére meghirdetett kezdeményezés április 1-tól decemberig biztosít egészségügyi munkát munkanélküliekhez. A program összesen 4,5 milliárd forint uniós forrásból indul, 50 magyarországi egészségügyi intézmény vesz benne részt.

A Népszabadság által megszólaltatott intézmények szerint a szakma eleinte ódzkodott a képzetlen munkanélküliek alkalmazásától, de "nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ne adjanak esélyt a munkanélkülieknek". A Semmelweis Egyetem ápolási igazgatója szerint már most is bevett gyakorlat, hogy az általános iskolai vagy gimnáziumi érettségivel rendelkező kollégákat munka közben képzik ki az ápolási feladatra.

Erre többek között azért van szükség mert a munkaerőhiány nem csökken: Budapesten a szakképzésben nincs egyetlen elsőéves nappali tagozatos ápolóhallgató sem. A kórházak ugyanakkor ígérik: alkalmatlan embert a nagy hiány ellenére sem kerül a kórházakba, a jelentkezők kiválogatásában a szakmai kamara vezetői is részt vesznek majd. A jelentkezőket arról faggatják majd többek között, hogy ápolták-e már valaha hozzátartozójukat, van-e gyerekük, és hogy tudnak-e gondoskodni másokról.