Felfüggesztett börtön a hamis tanúzásra bujtó MSZP-snek

Vágólapra másolva!
Három évre felfüggesztett egy év szabadságvesztésre és 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság Gyarmati Mihályt, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei irodavezetőjét. A politikus egyik rokona ittasan okozott balesetét próbálta eltussolni úgy, hogy a tanúkat hamis tanúzásra biztatta, de lebukott. Az ítélet nem jogerős, Gyarmati fellebbezett.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte első fokon a Nyíregyházi Városi Bíróság Gyarmati Mihályt, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei irodavezetőjét. Az irodavezetőt kétrendbeli hamis tanúzásra való felhívás bűntette miatt egy év szabadságvesztésre és 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság, de az ítélet végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős.

Gyarmati Mihály egyik rokona 2007 októberében ittas állapotban okozott koccanásos balesetet Nyíregyházán. Az esemény két tanúját az irodavezető arra kérte, hogy változtassa meg vallomását. Az egyik beszélgetésről hangfelvétel készült, ami a nyomozókhoz került. Az ügyben 2008 márciusában a mostani ítélettel megegyező végzés született, ezt Gyarmati Mihály nem fogadta el, és tárgyalás megtartását kérte.

A tárgyaláson a védelem többek között a vádlott büntetlen előéletét és társadalmi szerepvállalását is megnevezte enyhítő körülményként. Utóbbit a bíróság nem fogadta el, az indoklás szerint ugyanis az ilyen tisztségben lévő személytől "főként elvárható lenne, hogy ne kövessen el ilyen bűncselekményt". A bíróság eltúlzottan enyhe büntetésnek nevezte a védelem által kért pénzbüntetést. A vádlott ugyanis szándékos bűncselekmény miatti eljárásban próbált mentesíteni valakit a büntetőjogi felelősség alól úgy, hogy a tanúkat "hamis tanúvallomás tételére rávezesse" - szólt az indoklás. A vádlott és védője fellebbezett az ítélet ellen.