Újra tárgyalna a szlovákokat fricskázó fideszes képviselő

Vágólapra másolva!
Újabb megbeszélésre hívta szlovák kollégáit Balog Zoltán, az országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke. A szlovák társbizottsággal hétfőre tervezett együttes ülés azért maradt el, mert Balog előzetes egyeztetés nélkül akart levetíteni egy filmet a tavaly novemberi dunaszerdahelyi rendőrőri akcióról.
Vágólapra másolva!

Ismét megbeszélésre hívta a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke a szlovák társbizottság tagjait. Balog Zoltán szerint a tárgyalásnak nincs alternatívája, ezért kedden levélben fordult a szlovák parlament emberi jogi bizottságának elnökéhez és tagjaihoz. Balog Mosonmagyaróvárt vagy Győrt javasolta helyszínként, de nem zárkózik el attól sem, hogy a magyar bizottság tagjai menjenek Pozsonyba.

A levelet kedden még nem kapta meg a szlovák emberi jogi bizottság. A. Nagy László elnök szerint ha addig megkapják, akkor testületük szerdai ülésén tárgyalnak róla, és akkor döntenek a válaszról.

A két bizottság elvileg hétfőn tartott volna együttes ülést, ám ez elmaradt, mivel Balog előzetes bejelentés nélkül egy filmet akart levetíteni, a tavaly őszi dunaszerdahelyi futballmeccsen történtekről. Az ülésről az MSZP-s tagok kivonultak, a szlovák bizottság tagjai pedig be sem mentek. A. Nagy László, a szlovák parlamenti bizottság elnöke azt mondta, megoldhatatlan helyzetbe hozta őket a magyar fél azzal, hogy előzetes egyeztetés nélkül videofelvételt akart levetíteni a vitatott szlovák rendőrségi akcióról.

Az MSZP és az SZDSZ is elítélte, hogy megbeszélés nélkül akarták levetíteni a felvételt. Balog Zoltán szerint azonban "fontos dolog a diplomácia, de még fontosabb az igazság". A KDNP szerint a magyar vezetőknek fogalmuk sincs arról, hogy mi a nemzeti érdekünk. Balog levelében azt is írta, nem érti, többszöri invitálása ellenére miért nem mentek be a szlovák képviselők a tárgyalóterembe, pedig az előzetes napirend-egyeztetésben is szerepelt a dunaszerdahelyi rendőri akció, mint megbeszélendő téma. Ez volt az utolsó napirendi pont.