Elszólásoktól védenék képzéssel a főrendőröket

Vágólapra másolva!
Kommunikációs tréninggel védené meg a rendőri vezetőket a provokatív újságírói kérdésektől és a szerencsétlen elszólásoktól az ORFK. Első körben mintegy 160 kapitányságvezető vehet részt elméleti és gyakorlati képzésen, hogy ne ismétlődhessen meg a miskolci rendőrkapitány esete.
Vágólapra másolva!

Kommunikációs tréninget szervez a megyei és városi rendőrkapitányok számára az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) - erősítette meg az [origo]-nak a Népszava értesülését Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Garamvölgyi szerint korábban is terveztek tréningeket, de azoknak különös jelentőséget ad a miskolci kapitány, Pásztor Albert cigány bűnelkövetőkre tett megjegyzése, illetve a nyomában kirobbant vita.

A médiaismeretekből, sajtótaktikából és szituációs gyakorlatokból álló tartalmazó képzés célja, hogy a rendőri vezetők higgadtan, pontosan és mégis közérthetően tudjanak nyilatkozni, illetve kezelni tudják az esetleg provokatív újságírói kérdéseket. A szóvivő szerint a miskolci eset megmutatta, milyen következményekkel járhat egy rendőri vezető szavainak félreértelmezése, még akkor is, ha egy konkrét ügyről beszél, és csak kriminalisztikai tényeket sorol fel.

A rendőrség korábban is tartott hasonló képzéseket, de csak a sajtóreferensek számára. Most első körben a médiában rendszeresen nyilatkozó vezetők, a megyei főkapitányok, városi kapitányok és a központi szervek vezetői vennének részt a tréningen, mintegy 160-an. Garamvölgyi szerint ennek költsége néhány százezer forint, ami kihozható a rendőrség költségvetéséből, és már az első negyedévben lebonyolíthatják a tanfolyamokat. Ezeket később megismételnék, hogy rutinná váljanak a megtanult ismeretek - mondta a szóvivő.