Vágólapra másolva!
Cigány gárda létrehozását tervezik Győr-Moson-Sopron megyében válaszul a múlt szombaton Ivánban megtartott magyar gárda-rendezvényre, írja a Kisalföld keddi száma. A gárda békés eszközökkel hívná fel a figyelmet a romákra.
Vágólapra másolva!

Cigány önvédelmi gárda létrehozását tervezi a nyugat-dunántúli romák hatékonyabb érdekképviseletéért a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány Érdekvédelmi Szövetség vezetője - írta a Kisalföld keddi száma.

Pádár László a lapnak azt mondta, hogy a múlt szombaton Ivánban megtartott magyar gárda-rendezvény hatására szerveződnek a Győr-Moson-Sopron megyei romák a Vas és a Zala megyei romák bevonásával.

Az elnök szerint a romák is képesek arra, hogy hallassák a hangjukat, ők is össze tudnak fogni. A gárda kizárólag békés eszközökkel fogja felhívni a figyelmet a romákra.

Pádár László fel akarja venni a kapcsolatot a vajdákkal, és a közeli napokban szeretné megtartani az alakuló ülést. Mint mondta, továbbra is úgy gondolják, hogy a magyar gárda nem megoldás, ahogy önmagában nem jelent megoldást a cigány gárda sem.
Szerinte az Ivánban kialakult helyzetért felelős az önkormányzat és azok is, akiknek lehetőségük lett volna a romák érdekében tevékenykedni, de nem tették. Nem készült átfogó terv a romák foglalkoztatására, iskoláztatására.

Linter Tibor, az 1400 lakosú település polgármestere az MTI érdeklődésére korábban elmondta: sok a feszültség a faluban, Karácsony táján elharapóztak a betöréses lopások, sőt egy házat is felgyújtottak ismeretlenek.

A szövetség elnöke szerint munkahelyekre lenne szükség, amelyek visszaadnák a romák önbecsülését, és a biztos fizetés a megélhetési lopásokat is visszaszorítaná.