A csepeli gyilkosság gyanúsítottjának szabadlábra helyezését kérte ügyvédje

Vágólapra másolva!
Védence szabadlábra helyezésére nyújtott be kérelmet a Fővárosi Főügyészségen a csepeli gyilkosság egyik gyanúsítottjának, Deme Gábornak az ügyvédje. Az ügyvéd szerint mostanra bebizonyosodott, hogy nem Deme lőtte le a csepeli iskola vezetőjét és helyettesét január 7-én, és nem is tartózkodott a szobában, ahol a gyilkosság történt.
Vágólapra másolva!

A csepeli kettős gyilkosság egyik gyanúsítottjának, Deme Gábornak a szabadlábra helyezését kérte hétfőn a Fővárosi Főügyészségtől ügyvédje, Ruttner György. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában január 7-én lőtték agyon az intézményvezetőt és helyettesét. Másnap, január 8-án gyanúsították meg több emberen elkövetett emberöléssel Demét, a volt gazdasági igazgatót és a gondnoki feladatokat ellátó K. Tamást.

Deme ügyvédje azt mondta az [origo]-nak: közeledik a fogvatartás kezdetétől számított egy hónapos határidő vége, amikor felül kell vizsgálni a fogvatartás szükségességét. K. Tamás nem tett vallomást, a volt gazdasági igazgató pedig azt állítja: nem ő lőtt, sőt, nem is tartózkodott már a szobában, amikor a lövések eldördültek. Ruttner György ügyvéd szerint mostanra "teljesen egyértelművé vált", hogy Deme igazat mondott, és a társtettesség kizárható az esetükben.

A gyilkosságról hangfelvétel készült, a felvevőt az egyik áldozatnál találták meg a rendőrök. A hangfelvételt nem hozták nyilvánosságra, azt az ügyvéd sem hallgathatta meg, de Ruttner úgy tudja "a rendőrség egyes dolgozóinak interpretációja alapján", hogy a hanganyag Deme állítását igazolja, miszerint a lövések előtt kilépett a helyiségből. Az ügyvéd szerint a lőpornyomok pedig azt bizonyítják, hogy K. Tamás lőtt.

Ruttner szerint semmi sem támasztja alá Deme esetleges felbujtó szerepét, azt pedig vizsgálni kell: bűnpártolásnak tekinthető-e, hogy a gyilkosság után ő vitte el és dobta kukába a szervert, amely őrzi az iskolai kamerák gyilkosságot rögzítő felvételeit. El kell dönteni, hogy kényszer alatt cselekedett-e a volt gazdasági igazgató - mondta az ügyvédje.

Az elveszett szervert január 22 óta kerestetik - többek között Deme szülei is -, ugyanis abban bíznak: a videófelvétel fiuk ártatlanságát bizonyítaná. Félmillió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel az eltűnt bizonyíték megtalálójának, és magánnyomozókat is felfogadtak. A szerver azonban egyelőre nem került elő - közölte az [origo]-val Ruttner György.