Orbán kevesebbet kap a Fidesztől - 2008-as vagyonnyilatkozatok

Vágólapra másolva!
A legtöbb vezető politikusnak nincs saját autója, Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezetőnek lakása sincs vagyonnyilatkozata szerint. Kóka János SZDSZ-frakcióvezető Audi A8-ast lízingel, Orbán Viktor pártelnöki fizetésként 300 ezerrel kevesebbet kap a Fidesztől, mint tavaly. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 114 milliót kapott 2008-ban cégétől, az Altus Zrt-től. A 2008-as képviselői vagyonbevallásokból szemezgettünk.
Vágólapra másolva!

Hétfő estig az összes aktív parlamenti képviselő leadta vagyonnyilatkozatát az Országgyűlés mentelmi bizottságának titkárságán. A bizottsághoz összesen 382 nyilatkozat érkezett, hozzájuk csatolva a képviselők hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatai - közölte a parlament mentelmi bizottsága.

Négy képviselő nem adott le vagyonnyilatkozatot. Egyikük Horn Gyula (MSZP), akit hónapok óta kórházban ápolnak. Toller László (MSZP) 2006-os autóbalesete óta kómában fekszik, Tasnádi Péter (MSZP) pécsi polgármester és országgyűlési képviselő hat napja meghalt. Bácskai János (Fidesz) mandátumának országgyűlési igazolása még nem történt meg, neki csak ezután - várhatóan február 16-át követően - kell leadnia vagyonnyilatkozatát. Bácskai január 25-én nyerte meg az időközi képviselőválasztást Ferencvárosban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek továbbra is csak egy 50 négyzetméteres pápai lakása van, amelyben édesanyja él. A kormányfőnek vagyonbevallása szerint nincs saját autója, nincsenek értékpapírjai és 2008. december 31-én nem volt olyan bankbetétje sem, amely meghaladta volna a hathavi képviselői alapdíj összegét. Tartozása nincs. Miniszterelnökként havonta másfél millió forintot keres, vagyis fizetése az egy évvel korábbihoz képest mintegy 100 ezer forinttal növekedett. Legnagyobb jövedelme az Altus Befektetési Zrt-től származik, amelytől tulajdonosi osztalékot kapott, 2008-ban összesen 114 millió forint értékben. A miniszterelnök az Altus részvényeinek 100 százalékát birtokolja, vagyonnyilatkozata szerint más cégben nincs érdekeltsége. 2008-ban nem kapott juttatást, ajándékot vagy támogatást sem a vagyonbevallás szerint.

Orbán kevesebb tiszteletdíjat kap

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke még mindig egy 183 négyzetméteres XII. kerületi társasház felének tulajdonosa, ezen kívül továbbra is az övé öt 2006-ban Felcsúton vásárolt - 889, 1569, 1463, 513 illetve 601 négyzetméteres - telek, melyeket 50 évig a Felcsút Utánpótlásáért Alapítvány használhat ingyen. Orbánnak vagyonnyilatkozata szerint nincs kocsija, de van mintegy 1,7 millió forint megtakarítása. Feleségével közös számlán 587 ezer forintja van, viszont még mindig fizeti vissza 2002-ben felvett 20 milliós jelzáloghitelét. A Fidesz elnöke tavalyi tiszteletdíjához képest mintegy 300 ezer forinttal kevesebb pénzt kap a Fidesztől, havonta 402 ezer forintot (tavalyi bevallásában havi 723 ezer forint szerepelt). A könyvei után járó tiszteletdíj viszont 2008-ban is hozott a konyhára, összesen 4,2 millió forintot - 2007-ben még háromszor ennyit, bruttó 12 milliót keresett könyveiből. Ajándékot, támogatást 2008-ban vagyonnyilatkozata szerint nem kapott a pártelnök.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fodor Gábor havi 15 ezret kap az ELTE-től

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke továbbra is annak a XIV. kerületi, 60 négyzetméteres háznak a tulajdonosa felerészben, melyet még 1991-ben vásárolt, más ingatlana nincs. Az autója sem változott évek óta, egy 2005-ös Saab van a tulajdonában. Bankszámláján a vagyonbevallás szerint 1,2 millió forint van, más megtakarításról nem nyilatkozott. Az ELTE jogi karától, ahol tanít, Fodor havonként 15 ezer forintot kap, más jövedelme a képviselői tiszteletdíjon kívül nincs, és egy cégben sem érdekelt a vagyonnyilatkozat szerint. Juttatásként kapott két mobiltelefont és egy laptopot.

Dávid Ibolya MDF-elnök felerészben birtokol egy 113, illetve egy 150 négyzetméteres második kerületi társasházi lakást, illetve egy 90 négyzetméteres üdülőt Zamárdiban. Utóbbi ingatlan csak kétharmad részben az övé, 2008-ban örökölte meg úgy, hogy szülei holtig tartó haszonélvezeti joggal bírnak az üdülőben. Az MDF elnöke 2008-ban ezeken kívül megvette egy III. kerületi 60 négyzetméteres lakás haszonélvezeti jogát. Kocsija nincs. Van összesen 3 millió forintja értékpapírokban, ugyanakkor tartozik egy banknak 5,6 millió forinttal.

Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének a II. kerületben van egy 123 négyzetméteres lakása, amelyhez 10 évvel ezelőtt jutott - ez felerészben az övé. A pártelnök ezen kívül öt éve haszonélvezője egy 524 négyzetméteres balatonfenyvesi telken fekvő 70 négyzetméteres üdülőnek. Saját kocsija neki sincs, örökségként viszont antik bútorokat birtokol - írta a nagy értékű ingóságok rubrikába a KDNP elnöke, akinek vagyonnyilatkozata szerint 1,9 millió forint megtakarítása van, de tartozik is egy banknak. A nyilatkozat szerint Semjén továbbra is köztisztviselő az NKÖM-nél (ma Oktatási és Kulturális Minisztérium), csak éppen szünetelteti foglalkozását. Vizsgáztat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ezért esetenként 30 ezer forintot kap.

Szili megint kapott kendőket és könyveket

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke egy 84 négyzetméteres pécsi társasházi lakás, és egy csaknem 20 ezer négyzetméteres barcsi szántó tulajdonosa, utóbbit örökölte. A vagyonnyilatkozat szerint Szilinek sincs kocsija, viszont 22 millió forintja van befektetési jegyekben, ezen kívül 4,5 milliós megtakarítása van. A házelnök tavaly is kapott különféle ajándékokat: kendőket, könyveket, egy Zsolnay tálat, egy festményt, DVD-ket és egy kerámia képet összesen 157 ezer forint értékben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Navracsics Tibornak nincs háza

Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezetőnek vagyonbevallása szerint nincs háza vagy lakása. Egy 2006-ban vásárolt Renault tulajdonosa, és 4,5 millió forint megtakarítása van, miközben 1,2 milliós bankhitelét törleszti. Az ELTE jogi karának docemseként havi 392 ezer forintot keres, százezerrel többet, mint egy éve. Nyilatkozata szerint nincsenek értékpapírjai, és egy cégben sincs érdekeltsége. 2008-ban juttatásként kapott viszont egy 5,8 milliót érő autót.

Lendvai Ildikónak, az MSZP-frakció vezetőjének van egy 104 négyzetméteres V. kerületi társasházi lakása, ehhez 1988-ban jutott, amikor az addig önkormányzati lakást megvette. 1600 dollárt tart takarékbetétben, kizárólag képviselői tiszteletdíjából él, vállalatnál sincs érdekeltsége vagyonbevallása szerint. A frakcióvezető 2008 karácsonyára nagyjából 50 ezer forint értékben kapott könyveket és más ajándéktárgyakat.

Kóka János, az SZDSZ képviselőcsoportjának vezetője 2007 óta tulajdonosa egy 662 négyzetméteres háznak, amely egy 4000 négyzetméteres XII. kerületi telken fekszik. Felerészben az övé egy verőcei 70 négyzetmétere1 üdülő is, amely egy 637 négyzetméteres telken fekszik. A frakcióvezető 2008 januárja óta lízingel egy Audi A8 típusú kocsit, és van még 3 millió forint megtakarítása, miközben egy magánszemélynek 128 ezer forinttal tartozik. Van ezen kívül mintegy 33 millió forint tartozása autójáért és ingatlanáért. Kóka a Rumed 2000 Kft. 51 százalékos tulajdonosa.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Herényi Károlynak kishajója van, Dávid Ibolyának bankhitele

Herényi Károlynak, az MDF-frakció vezetőjének Balatonföldváron van ingatlana: egy 360 négyzetméteres telken levő 156 négyzetméteres ház, amelynek fele az övé. Van egy 2007-ből származó Volvója, és egy Alfa 32 típusú vitorlás kishajója. Négymillió forint megtakarítása van, de 13 millióval tartozik. Képviselői juttatásként laptopot kapott és egy Skoda Octaviát.

Állami tisztségviselőknek is nyilatkozniuk kellett

A képviselőkön kívül több állami tisztségviselőnek is vagyonnyilatkozatot kellett leadnia: az Állami Számvevőszék elnökének, a legfőbb ügyésznek és három helyettesének, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, alelnökeinek és a Monetáris Tanács többi tagjának, a szervezet felügyelő bizottsága elnökének és tagjainak, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, elnökhelyetteseinek és a Versenytanács tagjainak, a Közbeszerzési Tanács elnökének, alelnökének és tagjainak, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökének és tagjainak, a ORTT elnökének és tagjainak. Ők is mindannyian időben leadták a kitöltött íveket - olvasható a mentelmi bizottság közleményében.

A 2008-as vagyonnyilatkozatok február 3-a óta elérhetők a parlament honlapján. A nyilatkozatoknak a képviselők 2008. december 31-i vagyoni helyzetet kell tükröznie.

A képviselőknek a következőkről kellett nyilatkozniuk: ingatlanaikról, autóikról, vízi vagy légi járműveikről, műkincseikről, befektetéseikről, megtakarításaikról, tartozásaikról. Azt is be kell vallaniuk, hogy mely cégekben van érdekeltségük, a hozzájuk kötődő cégek kaptak-e állami támogatást, és nyilatkozniuk kell a képviselőként kapott juttatásaikról, ajándékaikról is.