Vágólapra másolva!
Helyi népszavazáson adtak szabad utat a Vas megyei Vát község lakói egy nemzetközi repülőtér építésének. Ha áprilisban a szomszéd falu is igent mond, 2012-ben elkészülhet a napi kéttucat gépet fogadó légikikötő, amelyet kínai tőkéből finanszíroznának.
Vágólapra másolva!

Zöld utat adtak a a repülőtér építésének a Vas megyei Vát lakói a repülőtér építésének, miután érvényes és eredményes volt a vasárnap tartott helyi népszavazás - tájékoztatta az MTI-t a település jegyzője. A község lakóinak arra a kérdésre kellett választ adnia: "Akarja-e Ön, hogy Vát község önkormányzata képviselő-testülete, Vát község településszerkezeti és szabályozási tervében megtiltsa Vát község közigazgatási területén belül repülőtér építését?"

A 605 választásra jogosult állampolgár közül 470 adta le a voksát, ezek közül 463 volt érvényes. Az érvényes szavazatot leadók közül 146-an szavaztak igennel és 316-an nemmel a feltett kérdésre, így a képviselőtestületnek hozzájárulását kell adnia a repülőtér megépítéséhez.

Vát és a szomszédos Porpác között egy 600 hektáros területen 2012-ig egy négyezer méter hosszú, 60 méter széles kifutópályával rendelkező, teherszállító repülőgépek fogadására alkalmas reptér épülhet fel, kínai tőke bevonásával. A tervek szerint a repülőtér a megnyitása utáni negyedik évben napi 25-28 gépet fogadhat majd, az áruforgalom elérheti az évi 170 ezer tonnát, az utasforgalom pedig az évi 250 ezer főt is.

A repülőtér építésének ellenzői elsősorban a zajhatásoktól és egyéb környezeti ártalmaktól tartanak. Az ő kezdeményezésükre írtak ki népszavazást, nemcsak Váton, hanem Porpácon is, ahol április 5-én döntenek a referendumról.