Gyurcsány: "Szembe kell nézni a hazugságokkal"

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén bejelentette: 1000 milliárdos adócsökkentést és a szociális rendszer átalakítását tervezi a kormány. A Fidesz Gyurcsányt tette felelőssé az ország rossz gazdasági állapotáért. Bár sok bírálatot kapott a kormány, az ellenzéki képviselők felszólalása után a kormányfő azt mondta, úgy tűnik, a pártok többsége támogatja a javaslatait.
Vágólapra másolva!

Egyszerre kell átalakítani a adó-, a szociális- és a foglalkoztatási rendszert - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterlnök a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén. Gyurcsány hosszan beszélt a gazdasági válság Magyarországot érő hatásairól, amelyek szerinte tompíthatók ugyan, de teljesen nem lehet kiküszöbölni azokat.

A kormány a válság hatására több jelentős átalakítást tervez - mondta Gyurcsány. A kabinet 1000 milliárd forintos adócsökkentést tervez, ami az szja és a tb-járulékok jelentős csökkentéséből, illetve a vállalati és a magánszemélyeket érintő különadó eltörléséből adódhat össze. A kieső bevételeket Gyurcsány szerint a kormány áfaemeléssel, a vagyonadó bevezetésével és a szociális juttatások rendszerének átalakításával szedné be. (Részletek itt.)

Gyurcsány kijelentette, az átalakítások lényege, hogy ne a munkát adóztassa az állam, hanem a vagyont.

A parlamenti ülést követő sajtótájékoztatóján Gyurcsány kijelentette: az adócsökkentés 1000 milliárdos mértéke éves szinten értendő, azaz nagyságrendileg évente jelent ennyi bevételcsökkenést (és a másik oldalon kiadásnövelést) az adórendszer tervezett átalakítása.

Gyurcsány szavaiból ugyanakkor kiderült az is, hogy az adórendszer átalakítására vonatkozó javaslatok még mindig nem egyértelműek. Bár a kormányfő a parlamenti ülésen még úgy fogalmazott, radikális szja- és tb-csökkentés kell, a sajtótájékoztatón már azt mondta: az szja esetében lehet csökkentés és/vagy sáveltolás.

Az újonnan felvetett vagyonadóról kijelentette: nem az a kérdés, hogy az ingatlan megadóztatása benne lesz-e, hanem az, hogy mi egyéb lehet még benne. Az evát és ekhót védte, arra utalt, hogy ezeket most nem érinti majd az átalakítás. Megjegyezte azt is, hogy az átalakítás pótolhat több most létező adót.

A javaslatok részleteit - a számszerűsített javaslatokat - a következő hetekben dolgozzák ki, a pontos menetrendet a parlament február 16-i ülésén jelentik be - ígérte Gyurcsány.