Bérlakások csúsztak ki Hunvald kezei közül

Vágólapra másolva!
Erzsébetvárosban a kiosztható önkormányzati lakások körülbelül harmadánál évek óta Hunvald György polgármester tehet javaslatot arra, hogy ki lakjon ott. 2008-ban ötven lakás sorsára tehetett javaslatot a polgármester, több tucatot pedig rövid időn belül kedvezményesen megvett a bérlő. A Hunvald javaslatát szentesítő gazdasági bizottság - melynek vezetőjét tavaly a gyanús kerületi ingatlaneladások miatt letartóztatták - szinte mindig rábólintott a lakásosztásra.
Vágólapra másolva!

Az Erzsébetvárosban felszabaduló önkormányzati bérlakások jelentős részét évek óta a polgármester javaslatai alapján osztják szét. A több ezer önkormányzati lakásból 2006 óta évente száznál több szabadult fel - amikor például meghalt vagy elköltözött a korábbi lakó -, ezeket többféle jogcímen kapták meg a bérlők, de jelentős részük a "polgármester által a gazdasági bizottság egyetértésével" került új lakókhoz.

Az [origo] az önkormányzati rendeletek között nem talált olyat, amely pontosan szabályozná, hogy a polgármester milyen kritériumok alapján döntsön arról, hogy ki kap lakást, ebben tehát nincs megkötve a keze. Nem világos, mióta létezik ez a rendszer, de 2006-ban már biztosan volt olyan kerete Hunvald György polgármesternek (akit szerdán az erzsébetvárosi ingatlanüggyel összefüggésben csalásért őrizetbe vettek), amelynek új bérlőjére maga tehetett javaslatot. A kerületi képviselő-testületi döntések szerint 2006-ban az összesen felszabaduló 160-ból 35, 2007-ben 155-ből 40, 2008-ban 114-ből 40 lakás került a polgármesteri keretbe. Ez utóbbi számot 2008 áprilisában 50-re emelte a képviselő-testület a gazdasági bizottság (gb) javaslata alapján. A polgármester által kiosztható lakások sorsáról a gb zárt üléseinek határozataiból lehet következtetni. (A bizottság 2008-as ülésein született több mint 1300 döntése nagyjából két hétig volt elérhető Erzsébetváros honlapján, január második felében azonban eltávolították onnan a jegyzőkönyveket.)

A gb-határozatok alapján tavaly, az év első felében a bizottság zárt ülése elé került több, neveket tartalmazó, a polgármester által jegyzett lista, amelyek sorsáról a bizottság tagjai dönthettek. A 2008 április-júniusi gb-ülések napirendjén újra és újra szerepelt a polgármesteri keret ügye: először egy 35 nevet tartalmazó listát hagyott jóvá a gb, majd júniusig a polgármesteri keretbe került ötven lakás mindegyikének meglett a gazdája. A bizottság többnyire nem kifogásolta a neveket tartalmazó listákat, volt ugyanakkor olyan eset is 2008-ban, amikor a testület húzott ki neveket a polgármester listájáról. A jellemző azonban nem ez volt, az esetek többségében csont nélkül átment a polgármesteri javaslat. A bizottság 2007-es tevékenységét összfoglaló jelentés szerint "a gb döntéseit 99 százalékban egyhangú szavazattal hozta" meg 2007-ben is, így feltehetően akkor sem volt komoly vita a polgármester lakásjavaslatairól.

Miután a bizottság jóváhagyta a polgármester által beterjesztett listát, a 2008-ban követett gyakorlat szerint nem volt beleszólása abba, hogy a listán szereplő leendő bérlők pontosan mely önkormányzati lakásokat kapják meg. A bizottság ugyanis a lista jóváhagyásakor - a 2008-as határozatok szerint - felhatalmazta "a polgármestert, hogy a gazdasági bizottság elnökével közösen a lakásokat kijelölje". A gb elnöke az a Gál György (SZDSZ), akit tavaly novemberben letartóztatott a Központi Nyomozó Főügyészség a több gyanús erzsébetvárosi ingatlaneladás utáni nyomozása során (erről bővebben itt olvashat). A gb-nek Gálon kívül egy SZDSZ-es, két MSZP-s és két KDNP-s képviselő, valamint öt külsős tagja van.

A bérlő megveheti

A polgármester által kiosztott lakások többsége 2008-ban nem sokáig maradt önkormányzati bérlakás: az új bérlők rövid időn belül kedvezményesen megvásárolhatták a lakásokat. Ez olyan gb-határozatokból derül ki, melyek minden hónapban szerepeltek a testület napirendjén: ilyenkor arról kellett dönteniük a bizottság tagjainak, hogy a frissen "elidegenítésre kijelölt" lakásokat valóban megvásárolhatja-e a bérlője. Az eladásra kijelölt lakások között pedig gyakran visszaköszönnek olyanok, amelyeket bérlőjük a polgármesteri keretből kapott.

Az [origo] összesen 30 olyan lakást talált, amelyet 2008-ban megvehetett a bérlő, aki korábban a polgármesteri keretből kapta azt. A 30-ból 26-ot a listák szerint "kedvezménnyel" vehetett meg a bérlő, négyet pedig a forgalmi érték 90 százalékáért. A 30-ból 20 megvásárlásra ajánlott lakásba csupán 2008-ban költözött be a bérlője, de többször előfordult az is, hogy csak egy hónapja kapta meg a bérleti jogot a polgármestertől, a lakás máris a megvásárolhatók listájára került. Az egyik bérlő például 2008. május 21-én jutott egy Király utcai lakáshoz, és már június 11-én megszületett a döntés arról, hogy kedvezményesen megveheti azt.

Az érintett lakások sokfélék: a komfort nélküli 27 négyzetméterestől a 154 négyzetméteres, ötszobás Csengery utcai lakásig széles skálán mozog az alapterület, a komfortfokozat és így az érték is.

A polgármester javaslata alapján osztott lakásokkal kapcsolatos kérdéseinkkel az erzsébetvárosi önkormányzatot is megkerestük. Kiváncsiak voltunk többek között arra, hogy milyen kritériumok alapján juthat valaki lakáshoz a polgármesteri keretből, miért vehetik meg sokan kedvezménnyel lakásaikat és mit takar a kedvezményes ár. Januárban feltett kérdéseinkre azonban az önkormányzat a törvényes 15 napos határidőn belül nem reagált, a szóvivőt nem tudtuk elérni.

Másutt jobban megkötik a polgármester kezét

Az [origo] megkérdezett két másik budapesti - a III. és a IX. - kerületet, hogy megtudjuk, létezik-e az erzsébetvárosihoz hasonló polgármesteri keret. A Ferencvárosban évente mintegy ezer lakásigénylő jelentkezik. Gegesy Ferenc polgármester szociális méltányosság alapján évi 20 lakás bérlőinek személyére tehet javaslatot. A javaslatról a vagyonkezelési bizottság dönt - mondta az [origo]-nak Gegesy. Ezek mindig olyan, használhatatlanná vált lakások, melyekbe a legvégső esetben költöznek a bajba jutott családok - tette hozzá.

Óbudán, a III. kerületben évente kevesebb mint száz bérlakás üresedik meg, ezek bérleti jogát elsősorban szociális alapon kaphatják meg új lakók, ők is csak pályázat útján - mondta a kerület polgármestere, Bús Balázs. A polgármesternek nincs joga lakásokat osztani, évente összesen három esetben tehet javaslatot három önkormányzati dolgozó lakáshoz juttatására. Erről a végső szót a kerületi képviselő-testület mondja ki. Bús szerint a polgármesterek érdeke is, hogy pontosan szabályozva legyenek a lakáshoz jutás kritériumai, hiszen ez nagy támadási felületnek számít.