Mi lesz velünk orosz gáz nélkül?

Vágólapra másolva!
Krízishelyzet alakult ki Magyarországon, Ukrajna felől kedd délután óta egyáltalán nem érkezik földgáz. A magyar tartalékok a keddi fogyasztás és a hazai kitermelés mellett több mint 2 hónapra elegendőek. A korlátozás először a nagyfogyasztókat érintheti, de szélsőséges esetben a kommunális fogyasztók vagy a lakosság is a bőrén érezheti a hiányt. Mit kell tudni a gázválságról és mi történhet velünk?
Vágólapra másolva!

Mennyire súlyos a helyzet?

Hétfőn a szerződésben vállalt 38 millió köbméter gáz helyett csak 30 érkezett Magyarországra Ukrajna felől. Kedd délután fél négyre viszont teljesen leállt az orosz gáz szállítása Ukrajna felől, a gázcsapokat elzárták. Hétfőn éjszaka óta Ausztria felől is kevesebb gáz érkezik. A helyzet "nagyon komoly" - jelentette ki Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója kedden délután. Molnár Csaba energiaügyi miniszter pedig úgy fogalmazott: krízishelyzet alakult ki.

Mennyi tartalékunk van?

Az EU adatai szerint Magyarország energiaellátásnak közel 60 százalékát biztosítja az Ukrajnán át érkező orosz gáz. Az ukrán gázcsapok elzárásával kieső mennyiséget a magyar tartalékokból, azaz a 3,3 milliárd köbméteres biztonsági készletből és az 500 millió köbméter földgázt tartalmazó stratégiai tartalékból pótolják.

Meddig elegendőek a tartalékaink?

Zsuga János szerint a jelenlegi fogyasztás mellett több hétre elegendőek gáztartalékaink. Kedden összesen körülbelül 68 millió köbméter gáz fogy el Magyarországon, a hazai gázkitermelés pedig napi 10 millió köbméter. 3,8 milliárdos össztartalékkal számolva ez 65,5 napra elegendő, azaz több mint 2 hónap alatt éljük fel a biztonsági készletet és a stratégiai tartalékot a keddi fogyasztás és a Molnár által jelzett napi kitermelés mellett. Az FGSZ ugyanakkor hétfőn azt közölte, hogy napi 51,5 millió köbmétert lehet felszabadítani a kereskedelmi tárolókból és további 3,6 milliót a stratégiai tározókból.

Ki dönt a gázfogyasztás korlátozásáról?

A jogszabályok értelmében krízis esetén az FGSZ dönthet a fogyasztás korlátozásáról, de köteles tájékoztatni erről a Magyar Energia Hivatalt egy gazdasági minisztériumi rendelet szerint. Gázellátási zavarok esetén összeül az úgynevezett Földgázellátási Krízis Bizottság is, amelynek az érintett szervezetek mellett az energiaügyi miniszter is tagja - a bizottság hétfőn és kedden már ülésezett.

Hogyan spórolnak a gázzal?

Ha korlátozni kell a fogyasztást, akkor az úgynevezett korlátozási sorrend szerint járnak el. Ez a gázfogyasztókat öt kategóriába sorolja. Szükség esetén elsőként a lista élén levő nagy ipari fogyasztók, például erőművek gázfelhasználását lehet korlátozni - nyilatkozta hétfőn Molnár Csaba miniszter. A korlátozási sorrendet minden évben aktualizálják, a sorrendet a Magyar Energia Hivatal hagyja jóvá. A fogyasztókat az öt kategóriába rendezve egy nagy táblázat tartalmazza. A táblázatban szerepel, hogy óránként kitől hány köbméter gázt lehet elvonni, ha szükség van rá.

Zsuga szerint a szerdán életbelépő korlátozás napi 6-8 millió köbméter gáz megtakarítását jelenti.

Kinek a gázfogyasztását korlátozzák először?

A gázfogyasztás korlátozása először azokat a fogyasztókat érinti, akik - leegyszerűsítve - óránként 2500 köbméternél több gázt használnak fel. A második kategóriába az 500-2500 köbmétert használó fogyasztók tartoznak - komolyabb krízis esetén ők sem kapnak meg egy bizonyos mennyiségű gázt.

Ha az első két csoport fogyasztásának visszafogása nem lenne elég, a harmadik kategória korlátozása már durvább beavatkozást jelent. Az első három kategória esetében ipari, kereskedelmi szolgáltatókról vagy mezőgazdasági fogyasztókról van szó, a negyedik és ötödik kategóriába tartoznak leegyszerűsítve a kommunális, illetve a háztartási fogyasztók. Az utolsó kategóriába tartozik tehát a lakosság, amely a tartalékok miatt még hetekig biztonságban van. A biztonsági gázkészlet elsősorban a lakosság és a kommunális fogyasztók megóvására való az erről szóló 2006-os törvény szerint.

Mit jelent az ipari fogyasztók korlátozása a gyakorlatban?

Az első három kategóriába eső fogyasztók számára a korlátozás azt jelenti, hogy nem lesz szabad gázalapú tüzelőanyagot használniuk - mondta [origo]-nak Zsuga. Az érintett ipari, kereskedelmi szolgáltatóknak vagy mezőgazdasági fogyasztóknak - ha nem tudják mással helyettesítani a gázt - le kell állniuk a termeléssel. A lakosság az első három kategóriába eső fogyasztók korlátozását nem fogja érzékelni - állította az FGSZ vezérigazgatója.

Mit jelent a kommunális és lakossági fogyasztók korlátozása a gyakorlatban?

Ez különösen extrém eset lenne, melynek lehetősége egyelőre fel sem merült - derült ki a Zsuga és Molnár által kedd délutáni sajtótájékoztatójukon elmondottakból. Ha mégis szükség lenne rá, akkor a gázszolgáltatók kapják a feladatot, hogy tartassák be a korlátozást. Ez azt jelenti, hogy a lakossági és kommunális fogyasztók számára "nem lesz gáz" - fogalmazott Zsuga János az [origo] kérdésére, de mejegyezte: "úgy vélem, hogy ez nem fog sorra kerülni".

Mikor lélegezhetünk fel?

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója ezt megtippelni sem tudta.