Meghalt egy rakétával fejbe lőtt férfi

Vágólapra másolva!
Feltűnően sok közlekedési balesethez, utcai kihűléshez, rosszulléthez hívták a mentőket és történt egy halálos petárdabaleset is szilveszterkor. Kétszer annyi volt a riasztás, mint egy átlagos napon.
Vágólapra másolva!

Győr-Moson-Sopron megyében egy kistelepülésen éjszaka egy tűzijáték-rakéta fejbe talált egy negyvenéves férfit, aki az eddigi adatok szerint egy parkolóban felállított tűzijáték-indítócső fölé hajolt. A férfi a mentőben belehalt sérüléseibe - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Hozzátette: a nem végleges adatok szerint két további, kéz-, illetve arcsérülést okozó petárdabaleset is volt éjszaka.

Feltűnően sok közlekedési baleset történt, köztük halálos kimenetelű Kecskeméten, Gödöllőn és Hernádnémetiben. Súlyos sérültjei voltak a fővárosban a Kerepesi úton, a Fóti úton és Zuglóban a Rákos patak mellett történt baleseteknek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kihűléses haláleset is történt.

Az átlagosnál több súlyos esethez kellett mentőt hívni a balesetek mellett a mínusz 6-8 fokos hideg miatt is, hiszen már egy 10 perces földön fekvés is kihűlést okozhatott - mondta a szóvivő. Emellett a szilveszterrel össze nem függő rosszullétek száma is meghaladta az átlagot.

Az elmúlt 24 órában a fővárosban mintegy 600 alkalommal kellett kivonulniuk a mentőknek, ebből mintegy 400 az este 9 és hajnali 5 óra közötti időszakra esett, miközben egy átlagos napon 300 vonulásuk van a mentősöknek - mondta Győrfi Pál.

A tűzoltóknak nem volt több dolguk

A katasztrófavédelem ugyanakkor azt közölte, hogy csökkent a szilveszteri riasztások száma az egy évvel ezelőttihez képest, és már csupán egy átlagos napnak megfelelő volt. Szerda reggeltől csütörtök reggelig országszerte összesen 131 riasztást kaptak a tűzoltók, ebből 71 volt tűzeset, 40 pedig műszaki mentés. Tavaly még 165 riasztás volt - mondta Szentes György szóvivő.

Idén a tűzesetek között két súlyosabb volt: Veszprém megyében, Bolyszőlőhegyen kigyulladt egy nyaraló tetőszerkezete, és miután a tűzoltók befejezték az oltást, egy holttestet találtak. A 44-es úton egy kamion és egy személykocsi ütközött össze. Utóbbi kigyulladt, vezetője bent égett.

Jászkiséren öt gyermeket és egy felnőttet kellett kimenteni egy házból - feltehetően a cirkó okozta a balesetet. A fővárosban 15 petárdatűz volt, többnyire kukák, hulladéktárolók gyulladtak ki, illetve az avar és a gaz. Volt petárdatűz Somogy, Zala, Heves és Vas megyében. Ezek közül a Vas megyei volt a legsúlyosabb, ahol egy vasúti kocsi fülkéje gyulladt ki feltehetően petárdától.