Válságos beszéddel köszöntötte az évet Sólyom

Vágólapra másolva!
Egyebek között az erőforrások takarékosabb beosztására intette honfitársait Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédében, amelyben részletesen foglalkozott a gazdasági válság Magyarországra gyakorolt hatásairól, az ezzel kapcsolatos tennivalókról. Az elnök szerint "a tisztesség hosszú távon megéri".
Vágólapra másolva!

Bizonytalan és válságos év előtt állunk, és ilyenkor, bármennyire sajnálatos is, nem lehet hagyományos újévi köszöntőt mondani - bocsátotta előre újévi beszédében csütörtökön Sólyom László köztársasági elnök.

Már nem lehet a régi módon kialakítani magunk és családunk számára "a felszínen maradás" stratégiáját, ezért nem kell félni elővenni a meghitt régi szavakat és tanácsokat, amelyeket mindenki megért - hangsúlyozta az államfő, kifejtve, hogy ezek sorában az emberségünk megőrzéséért vállalt felelősségre és a szolidaritástól elválaszthatatlan önállóságra gondol.

Sólyom László szerint indokolt feltenni a kérdést, hogy vajon felrázta-e az egész társadalmat, hogy néhány év alatt mintaországból sereghajtókká lettünk. Utalt arra, hogy a világméretű pénzügyi válság és a gazdasági visszaesés azért sújtja különösen Magyarországot, mert a válság súlyosan legyengült állapotban találta az országot.

"A kiút világos meghatározása és az alapvető változások sürgős bevezetése a kormány felelőssége" - jelentette ki, de ehhez rögtön hozzátette: most nem a politikusokhoz, hanem mindenkihez, a "jóakaratú emberekhez" szeretne szólni.

A köztársasági elnök a felszínen maradás személyes és családi stratégiáira rátérve hangsúlyozta, nemcsak a korábbi gazdaságpolitika miatt, hanem azért sem mehet tovább a régi módon minden, mert az országnak nincsenek tartalékai, nincsenek lakossági megtakarítások. "Elköltöttük a pénzünket, sőt jóval többet. Az embereknek pedig a válságban még súlyosabb teher a hitelek törlesztése" - mutatott rá.

"A legfontosabb tehát a jövőre nézve saját erőforrásaink - pénz, idő, egészség - bölcsebb beosztása (...) Nagy fordulat lehet az életünkben, ha azt keressük, ami valódi szükségleteinket és boldogulásunkat szolgálja" - mondta.

"A tisztesség hosszú távon megéri" - jelentette ki újévi beszédének lezárásaként Sólyom László, akinek jobbján a tévéfelvételen a magyar nemzeti lobogó volt látható.