A Tubesen éjszakázott a pécsi polgármester

Vágólapra másolva!
Hajnalban mínusz 11 fok volt a Tubes hegy tetején, ahol több helyi képviselővel együtt egy sátorban töltötte az éjszakát a pécsi polgármester, Páva Zsolt is. A városvezető a hegyre tervezett NATO-lokátor megépítése ellen tiltakozik, amelynek november végén adott szabad utat a bíróság. Szili Katalin volt házelnök forralt bort vitt a sátorozóknak.
Vágólapra másolva!

A Tubes hegy tetején sátorozott péntekre virradó éjszaka Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere és több önkormányzati képviselő, hogy így tiltakozzon a csúcsra tervezett NATO-lokátor építése ellen, amelyet elvileg péntektől lehetne megkezdeni. Az MR1 Kossuth Rádió pécsi tudósítója szerint a csúcson korán reggel mínusz 11 fok volt.

Páva reggel sikeresnek értékelte demonstrációját: "Megérte. Elértük amit akartunk. Sokan figyeltek ránk, sok telefonhívást és sms-t kaptunk, folyamatosan jöttek látogatók, hogy támogatásukról biztosítsanak, és ételt, italt is hoztak nekünk" - mondta újságíróknak a polgármester. A demonstrálókat éjszaka meglátogatta Szili Katalin volt házelnök, szocialista országgyűlési képviselő is, aki forralt bort és pogácsát vitt a sátorozóknak.

A Fővárosi Bíróság (FB) november végén hozott ítéletet arról, hogy megépülhet a Tubesen a tervezett NATO-radar. A bíróság szerint a radar se a környéken lakók egészségét, se környezetének természeti értékeit nem veszélyezteti. A döntés jogerős, de felülvizsgálati eljárásban még meg lehet támadni a Legfelsőbb Bíróságon.

A pécsi önkormányzat továbbra is tiltakozik a radar ellen. Páva szerdán jelentette be, hogy sorompóval zárják le és őriztetni fogják a Tubes-hegyre vezető utat, hogy így akadályozzák meg a hegyre tervezett katonai radarállomás építését. A polgármester szerint annak a néhány héttel ezelőtt kihelyezett KRESZ-táblának akarnak érvényt szerezni, amely megtiltja a három és fél tonnánál nehezebb járművek behajtását.

Az MR1 brüsszeli tudósítója szerint a NATO a lokátor építését magyar belügynek tekinti, de emlékeztetnek arra, hogy Magyarország 10 éve kötelezettséget vállalt arra, hogy felépít egy radart, amely részét képezi a NATO integrált védelmi rendszerének.