Orbán csak március 15. után kezdené a kampányt

Vágólapra másolva!
Rövid, de intenzív kampányt szeretne Orbán Viktor Fidesz-elnök, aki szerint nem igaz, hogy már január elején elkezdenék a választási hadjáratot. Orbán ugyanakkor elismerte, hogy már januárban nekilátnak az aktivisták toborzásának és a pénzügyi támogatás összegyűjtésének. Ha az államfő tartja magát korábbi szokásához, az első forduló április 11-én lehet.
Vágólapra másolva!

"Semmilyen kampányt nem szeretnék január 4-én kezdeni" - mondta az MTI-nek Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Az Európai Néppárt (EPP) bonni tisztújító kongresszusán tartózkodó Orbán ezzel a Népszabadság korábbi értesülésekre reagált, amely szerint a Fidesz január 4-én kezdené hivatalos választási kampányát, és már síelni sem engedi el a párt vezetőit és munkatársait.

A pártelnök szerint az európai parlamenti választások azt bizonyították, hogy a rövid és intenzív kampány a megfelelő. "A bizalom kiérdemléséhez, illetve megszerzéséhez szerintem egy rövid és intenzív kampány kell" - fogalmazott Orbán. "Ugyan még hivatalos döntés nem született, a magam részéről március 15. előtt nem tartom indokoltnak a kampány megindítását" - mondta.

"Most is egyértelmű felhatalmazást szeretnénk kapni" - jelentette ki Orbán Viktor. A jelöltállítással, illetve a listák összeállításával kapcsolatban a pártelnök azt mondta, hogy azt még a kampány kezdete előtt végre kell hajtani. "Az igazi kampány előtt jelölteket kell állítani, össze kell állítani a listákat, be kell gyűjteni a kopogtatócédulákat és még egy toborzót is kell tartani az aktivisták, illetve a pénzügyi támogatás összegyűjtésére" - jelentette ki Orbán, aki szerint ezek a munkák januártól kezdődnek.

A pártelnök szerint a listaállítással kapcsolatban sincs ok a kapkodásra. "Az igazán nehéz kérdést nem a listák összeállítása, hanem a közbizalomra érdemes helyi jelöltek megtalálása jelentette számunkra" - mondta Orbán, emlékeztetve arra, hogy valamennyi jelölttel legalább egy órát beszélt személyesen. "Biztonságban érzem magam, és Magyarországot is nagyobb biztonságban érzem, mint a beszélgetések előtt, mert úgy érzem, hogy kiváló embereket tudunk majd jelöltként állítani" - fogalmazott Orbán.

A választási tövény szerint az általános parlamenti választásokat áprilisban vagy májusban kell megtartani. Sólyom László köztársasági elnök eddig mindig tartotta magát ahhoz, hogy a lehető legkorábbi időpontra tűzte ki a választásokat. Jövőre leghamarabb április 11-én lehet az első forduló (április 4-én húsvét vasárnapja lesz, akkor nem lehet választást tartani). A választások időpontját az államfőnek 72 nappal előbb kell bejelentenie, vagyis április 11-i voksolás esetén január utolsó napjan kell megtennie.