Nyomozás indul a 4-es metró és a Margit híd ügyében

Vágólapra másolva!
Vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomozni kezd a rendőrség a 4-es metró építése és a Margit híd felújítása ügyében - hangzott el szerda este a Magyar Televízió Híradójában. A nyomozás Karsai Péter független országgyűlési képviselő ügyészségnél tett bejelentése alapján indul. Még egyik ügynek sincs gyanúsítottja.
Vágólapra másolva!

Vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást rendelt el a 4-es metró építése és a Margit híd felújítása ügyében a Fővárosi Főügyészség - hangzott el az MTV szerda esti Híradójában.

A Híradó szerint Karsai Péter független országgyűlési képviselő fordult az ügyészséghez. A büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen indult, gyanúsított még nincs. Karsai Péter a legfőbb ügyésznek írt levelében "irreálisan drágának" nevezte a közpénzből megvalósuló két fővárosi nagyberuházást: a 4-es metró építését és a Margit híd felújítását.

Mint Karsai mondta, a Margit híd felújítására a Fővárosi Önkormányzat az eredeti tervekben szereplő 13 milliárd helyett 26 milliárd forintos költségvetést fogadott el. A politikus tisztességtelen eljárást gyanít a 4-es metró építésén is, ahol a költségek szerinte 195-ről 511 milliárd forintra nőttek. Levelét az ügyészség feljelentésnek értékelte és mindkét ügyben elrendelte a nyomozást - hangzott el a Híradóban.

Karsai Péter a Híradónak azt mondta: örömmel tölti el, hogy az ügyészség a beadványa nyomán eljárást kezdeményez, és megvizsgálja az ügyet. Az ügyészség a büntetőeljárás lefolytatására a Budapesti Rendőr-főkapitányságot jelölte ki.

Karsai Péter november 25-én, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy korrupciógyanús ügyeket szeretne az ügyészség figyelmébe ajánlani, ezért írásbeli kérdést nyújtott be a legfőbb ügyészhez, amelyben azt kérdezi, tervezi-e a Legfőbb Ügyészség, hogy vizsgálatot indít a Margit híd felújításának irreálisan magas költsége ügyében, valamint kivizsgálják-e a 4-es metró egyre növekvő építési költségeinek megalapozottságát.

Mint mondta, miután az Állami Számvevőszék jelentős szabálytalanságokat talált a metróberuházás ügyében, októberben az Európai Bizottság tizenegy rendbeli, a nyílt pályázat mellőzésével kötött szerződésre hivatkozva vont meg 43 milliárd forintnyi uniós támogatást.