Bejátszotta magát az MSZP-lista elejére Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Az MTI információi szerint Kovács László távozó EU-biztos és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt mellett az MSZP választási listájának első öt helyének egyikének szerepel majd Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök is. A listáról szombaton dönthet az MSZP választmánya.
Vágólapra másolva!

Nagyjából tízórás egyezetés után pénteken elkészítette az MSZP elnöksége a párt országos listájára vonatkozó javaslatát, amelyet szombaton vitat meg a választmány. A két meglepetés, hogy Szili Katalin saját kérésére nem szerepel a listán, Szilvásy György volt titokminiszter viszont rajta van, a 75. helyen - írja az MTI.

Az MTI úgy tudja, az első húszban van - akikről egy csomagban szavazhat a választmány: Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Lendvai Ildikó pártelnök, Kovács László volt uniós biztos, Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő, Botka László Csongrád megyei elnök, Kiss Péter alelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes, Simon Gábor választmányi elnök, Lamperth Mónika elnökhelyettes, Ujhelyi István alelnök, Hiller István oktatási miniszter, Puch László pártigazgató, Simon Gábor, a párt etikai bizottságának elnöke, Juhász Ferenc, Vadai Ágnes, Veres János és Bárándy Gergely elnökségi tagok valamint huszadikként Szűcs Erika választmányi elnökhelyettes. A lista első húsz helyéről szavazással dönthet a párt választmánya szombaton.

Az MTI úgy tudja, Lendvai Ildikó pártelnök délelőtt azt mondta: a lista elején szereplőknél kizárólag egyetlen sorszámnak van szimbolikus üzenete, az első számú helynek, amely Mesterházy Attiláé. Ez azt fejezi ki, hogy a párt minden meghatározó személyisége, tagozata és platformja egy emberként áll be a jelölt mögé.

Lendvai azt kérte, mindenki tartózkodjon a számmisztikától és ne tulajdonítson jelentőséget annak, hogy Mesterházyt követően ki hányadik helyen van a listán. Véleménye szerint jelentősége - a választók számára megfogalmazott üzenete - annak van, hogy ki van benne az első húszban, az elnökség ezért azt javasolja a választmánynak, hogy erről egy tömbben szavazzanak.

A párt alapszabályának előírásai miatt a lista első tíz helye automatikusan feltöltődik, és a párt meghatározó politikusai közül emiatt többen is a második tízbe kerülhetnek. Az MTI információi szerint a lista tervezetében - amelyet Lendvai Ildikó pártelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes és Kiss Péter alelnök készített - nem szerepelt az első ötben Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, akit végül mégis előbbre soroltak.