Több női jelölt visszalépett az MSZP-listáról

Vágólapra másolva!
Több MSZP-s jelölt visszalép a párt listájáról, amelyet a 2010-es országgyűlési választásokra készítettek. Amiatt kényszerülnek erre, mert nem teljesült a jelöltállításkor az a szabály, miszerint legalább minden ötödik képviselőjelöltnek nőnek kell lennie. Az MSZP országos választási bizottságának kell majd póttagokkal feltölteni a megüresedett helyeket.
Vágólapra másolva!

Többen visszalépnek az MSZP országos listájának nem befutó helyeiről - jelentették be jelöltek a párt szombati kongresszusának zárt ülésén. A szabályok szerint a párt országos választási bizottsága póttagokkal tölti fel a megüresedő helyeket. Nyakó István, az MSZP kommunikációs igazgatója csak annyit mondott: a zárt ülésen történtekről nem nyilatkozhat.

Havas Szófia az MSZP-kongresszuson bejelentette, hogy négy politikustársával együtt visszaadja az MSZP országos listáján kapott helyét. Ezt azzal indokolta, hogy nem elégedettek a női kvóta érvényesülésével a 90. hely után, és méltatlannak tartja a szakpolitikusok helyét a listán. Ez egy bizonyos értékítélet, amit tudomásul kell venni - tette hozzá.

Havas azt is elmondta: a kongresszuson rajta kívül öt női politikus adta vissza a listás helyét: Vidorné Szabó Györgyi, Juhászné Lévai Katalin, Kunszt Márta, Dér Zsuzsanna és Körösiné Bódi Judit. Eredetileg csoportos visszalépési akciót terveztek, de ez végül nem valósult meg. Úgy tudja, rajtuk kívül az elmúlt napokban további öt politikus döntött ugyanígy. Havas Szófia ugyanakkor azt mondta, továbbra is az MSZP-n belül kíván politizálni.

A héten több lap azt írta: az MSZP országos listáján nem érvényesülnek a női kvótára vonatkozó szabályok és ezért vannak, akik fontolgatják, hogy visszaadják listás helyüket. Lendvai Ildikó csütörtökön azt mondta: a kvótát teljesítették, de örülne neki, ha még több nő lenne a listán. "Azt a követelményt, miszerint legalább minden ötödik helyen legyen nő, teljesítettük, nemcsak a lista egészében, hanem az első húszban is" - közölte.

Az MSZP honlapján közzétett lista szerint az első húszban valóban négy női jelölt van, azaz a lista elején minden ötödik képviselő nő lesz. Lendvai Ildikó (2.), Lamperth Mónika (9.), Vadai Ágnes (16.) és Szűcs Erika (19.) után azonban az első 75-ben csupán két további női jelölt szerepel, Halmai Gáboné (69.) és Budai Bernadett (71.). A közvélemény-kutatások szerint az MSZP országos listájának körülbelül a 70-75 közötti jelöltjei esélyesek még a parlamentbe kerülésre: az [origo] által a kongresszuson megtekintett lista szerint a visszalépett női jelöltek pedig a 90. hely környékére vagy még hátrébb kerültek.

A szombati kongresszuson lövi be a kampány fő irányát a 2010-es választásokra készülő MSZP. Jóváhagyják miniszterelnök-jelöltjük személyét, az országos választási listát és választási programjukat is. Bár a párt a közvélemény-kutatások szerint vesztett helyzetben készül a választásra, a kongresszuson mégis ünnepelnek majd: a vidámság a jelenleg mindössze 11 százalékos támogatottságot maga mögött tudó kormánypárt huszadik születésnapjának szól.

A szombati kongresszuson zárt ülésen szavaznak a személyi kérdésekről, és nem lesz nyilvános a programról szóló politikai vita sem. Dél körül viszont három vezető, Lendvai Ildikó pártelnök, Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt és Bajnai Gordon, a párt által jelenleg támogatott független miniszterelnök is beszédet mond.

Az [origo] a nap folyamán a helyszínről közvetíti az eseményeket. Beharangozó cikkünket itt olvashatja.