Gyertyafújással indul neki a választásnak az MSZP

Vágólapra másolva!
Meglepetéseket is rejtő, de a párt által hangoztatott fiatalítást nem igazán tükröző választási listáról és veszett helyzetben zászlót bontó miniszterelnök-jelöltről mondja ki a végső szót szombaton az MSZP kongresszusa. A párt, amely az előrejelzések szerint biztos választási vereség felé halad, születésnapi ünnepléssel pecsételi meg kampányának kezdetét, amelyen választási programot is megpróbál az asztalra tenni.
Vágólapra másolva!

Tortás, gyertyás kongresszuson lövi be a kampány fő irányát a 2010-es választásokra készülő MSZP szombaton. A jóváhagyják miniszterelnök-jelöltjük személyét, az országos választási listát és választási programjukat is. Bár a párt a közvélemény-kutatások szerint vesztett helyzetben készül a választásra, a kongresszuson mégis ünnepelnek majd: a vidámság a jelenleg mindössze 11 százalékos támogatottságot maga mögött tudó kormánypárt huszadik születésnapjának szól.

A szombati kongresszuson zárt ülésen szavaznak a személyi kérdésekről, és nem lesz nyilvános a programról szóló politikai vita sem. Dél körül viszont három vezető, Lendvai Ildikó pártelnök, Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt és Bajnai Gordon, a párt által jelenleg támogatott független miniszterelnök is beszédet mond. Az [origo] a nap folyamán a helyszínről közvetíti az eseményeket.

Mesterházy biztos befutó

A párt miniszterelnök-jelöltjének személye szinte biztosan nem fog meglepetést okozni, hiszen korábban már az MSZP elnöksége és választmánya is egyhangú támogatásáról biztosította Mesterházy Attila frakcióvezetőt. Mesterházy mellett korábban Kovács László neve került szóba, ő azonban a választmány döntésénél szintén beállt fiatalabb párttársa mögé (a választmány döntéséről részletesen itt olvashat).

Mesterházy helye olyannyira biztos, hogy a Népszabadság információi szerint már saját szóvivőjét is kijelölték a választási kampányra: a politikust Budai Bernadett korábbi kormányszóvivő, a párt egyik jelenlegi - a kormány korábbi - szóvivője fogja segíteni. Mesterházyt a pártvezetés azért választotta, mert - mint Lendvai Ildikó pártelnök fogalmazott - "a jövő embere", aki hosszabb távra is a magyar baloldal meghatározó személyisége lehet. Párton belül azt mondták, hogy "neki van a legkevesebb ellensége", kompromisszumkereső alkat, és sikeresen összetartotta a meglehetősen vegyes MSZP-frakciót (Mesterházy MSZP-s megítéléséről itt talál részleteket).

Meglehetősen zűrös lista

Az MSZP országos választási listájának összeállítását sokkal több vita övezte, mint a miniszterelnök-jelölt kiválasztását: a lista első 20 helyéről múlt szombaton döntött az MSZP választmánya, de az első helyek sorrendje korábban sokáig nem volt egyértelmű, és három hely még ekkor is változott. A lista sok meglepetést is tartalmaz, Lendvai Ildikó pártelnök szerint azonban mindez azt bizonyítja, hogy "az MSZP az együttműködés és a kulturált viták pártja".

A lista elején a pártelnök szerint soha nem volt még annyi fiatal, mint most. Az MSZP folyamatosan hangsúlyozta, hogy az első 20 helyen nem számít a sorrend, igazából az a nagy vízválasztó, hogy ki kerül be a 20-ba, és ki nem. Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök csak Kovács László leköszönő EU-biztos után kapott helyet, Szili Katalin, az Országgyűlés távozó elnöke pedig saját kérésére, tiltakozásból nem került fel a lista elejére, mert szerinte az nem tükrözi a párt megújulását (erről itt olvashat).

Szilvásy György korábbi titokminiszternek csak a 75. hely jutott, és több jelenlegi parlamenti képviselő is biztosan lemarad a befutó helyekről. A lista és a jelöltek megfiatalítása a jelek szerint nem sikerült egyértelműen: az első húszban a meglepetések ellenére az MSZP ismert arcai vannak ott, ismeretlen MSZP-s vagy nem parlamentviselt jelölt nincs is közöttük (erről a listát elemző cikkünkben talál részleteket). A kongresszus még változtathat a listán, de erre kevés esély van.

Alakuló program

A kongresszus programalkotó vitája egy MSZP-s vitairatból indul, amelynek kivonatát a párt már pénteken közzétette honlapján. A szocialisták szerint ez a vitairat lesz kormányprogramjuk és a párt vállalásainak alapja, amely szerintük "egyszerre szolgálja a biztonságot és a haladást, a rendet és a szabadságot".

A program olyan általános elveket fogalmaz meg, mint a piacgazdaság működésének újabb korrekciója és erősebb társadalmi ellenőrzés, emellett konkrétan említi a banki ügyfelek jogainak kiterjesztését és szigorú magatartáskódexek bevezetését. A párt a munkahelyteremtést, a segélypolitika megváltoztatását is célul tűzi ki, akár csak a pártfinanszírozás rendbetételét. Ez utóbbi azért furcsa, mert az MSZP nemrég a Fidesszel karöltve kaszálta el a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételére irányuló legutóbbi civil kezdeményezést.