Hatástalanították az újbudai bombát

Vágólapra másolva!
Egy gyújtószerkezettel ellátott ötven kilogrammos bombát találtak Budapesten a XI. kerületben, a Bocskai és a Nagyszőlősi út sarkán pénteken. A bombát szombaton délelőtt sikerült a helyszínen hatástalanítani. 200 méteres körzetben lezárták a területet, 17 lépcsőházat kiürítettek, több mint 500 embernek kellett elhagynia otthonát, a forgalmat elterelték.
Vágólapra másolva!

Egy ötven kilogrammos második világháborús, német gyártmányú rombolóbombát találtak Budapesten a XI. kerületben, a Bocskai és a Nagyszőlősi út sarkán folyó építkezésen péntek délután. A bombában volt gyújtószerkezet. Szombat délelőtt a tűzszerészek a helyszínen hatástalanították a szerkezetet - mondta Hajdú Gábor ezredes, tűzszerész parancsnok. A bombát élesített állapotban dobták le, de valamilyen hiba miatt nem robbant fel. Hajdú szerint szombaton a bomba gyújtószerkezetét kiszerelték, és a központi gyűjtőhelyre szállítják. A megsemmisítésről később gondoskodnak - tette hozzá.

A rombolóbomba miatt 200 méter sugarú körben mindenkit kitelepítettek. Összesen 500-600 embernek kellett elhagynia otthonát, az intézkedés 17 lépcsőházat érintett - közölte Hajdú. A lakók egy része az önkormányzat közösségi házában talált menedéket: ott mintegy 30 ember - köztük két gyermek és egy fekvőbeteg - várta meg, amíg hatástalanítják a bombát. A menedékhelyen teát és szendvicset osztottak az embereknek. Balázs Norbert, a kerületi rendőrkapitány korábban azt mondta: az akcióban mintegy 30 rendőr, 30 polgárőr és 10 közterület-fenntartó vett részt. A rendőrök még péntek este végigjárták az érintett épületeket, és előzetesen felhívták az ott lakók figyelmét arra, hogy ideiglenesen el kell majd hagyniuk otthonukat.

A rendőrség a környéket lezárta, sem az autós, sem gyalogosforgalmat nem engedték a bomba közelébe. A lezárás szombat reggel 10 órától 12 óráig volt érvényben. A bomba hatástalanítása után feloldották a Bocskai út érintett szakaszának lezárását.

A rendőrök korábban lezárták a Kosztolányi Dezső tér és Bocskai út kereszteződését, valamint a Nagyszőlős utca és Karolina út kereszteződését. A Pest felől közlekedők a Bartók Béla út-Hamzsabégi út útvonalon haladhattak kifelé a városból, míg a fővárosba a Budaörsi út-Nagyszőlős utca útvonalon befelé haladókat a Nagyszőlős utca és Karolina út kereszteződésében a Karolina útra terelték.

A korlátozások a BKV járatait is érintették: az 53-as, a 86-os, a 150- es,a 153 -as, a 212-es, a 240-es, a 250-es, illetve a 272- es buszokat terelni fogják szombat délelőttől - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a BKV fődiszpécsere.