Egy elitklub tárgyalt a klímáról a célegyenesben

Vágólapra másolva!
A csütörtök esti királyi vacsora után ült össze az a több mint 20 országból álló elitklub, amely megkísérelte rendezni a klímaváltozás elleni globális harcot gátoló konfliktusokat. Tárgyaltak éjjel kettőig, majd reggel folytatták kiegészülve Barack Obamával. Így nézett ki a klímacsúcs a legfőbb vezetők megérkezése után.
Vágólapra másolva!

Már az egész csütörtök arról szólt, hogy megérkeztek a klímakonferenciára a legmagasabb szintű vezetők, és mondták sorban a beszédeket a klímaváltozás elleni harc fontosságáról. Közben azonban a háttérben továbbra sem volt megállapodás a legfontosabb kérdésekről, vagyis arról, hogy ki milyen arányban vállalja ennek a küzdelemnek a terheit. A dán királynő által adott esti vacsora volt az első alkalom, ahol ezek a vezetők összejöttek. A központban elhelyezett tévéken már este hét-nyolc óra között látható volt, ahogy egyenként vezetik fel a lépcsőn a vendégeket az eseményre, amely eltartott egészen este 11 óráig.

Ez után a 193 résztvevő ország vezetőiből kivált egy kisebb, a különböző beszámolók szerint 25-26 főből álló csoport, és külön tárgyalni kezdett. Ezek képviselték az egyeztetéseken résztvevő mindegyik blokkot, tehát a gazdag országokat és a fejlődőket egyaránt. Az Európai Unió részéről a svéd elnökség későbbi tájékoztatása szerint részt vett Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Svédország és Lengyelország vezetője - mondta az [origo]-nak Faragó Tibor, a magyar delegáció szakmai koordinátora, aki szerint a csoport felállásában Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár járt közben a különböző vezetőknél.

A lengyelek tehát az egyetlenek az új EU-tagállamok közül, akik bekerültek ebbe a szűk csoportba, amelynek Faragó szerint tagja még többek között Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Oroszország, Szudán, Etiópia (utóbbi kormányfője az Afrikai Unió klímaügyi főtárgyalója). Ez az elitklub próbálta rendezni a legfontosabb vitás kérdéseket, amelyek a fejlett és a fejlődő világ között feszülnek. Konfliktus van abban, hogy pontosan mennyivel csökkentsék a káros gázok kibocsátását a fejlett országok, mennyivel támogassák a klímaváltozás által leginkább sújtott fejlődő országokat, illetve arról, hogy utóbbiak megengedik-e, hogy a saját vállalásaikat ellenőrizni lehessen.

Faragó szerint éjjel kettőig tárgyaltak ezek a vezetők, és akkor kiadták a szakértőiknek a feladatot, hogy dolgozzanak ki egy szöveget, amely tartalmazza a megbeszélésen elhangzottakat. Az egyeztetésen a konferencia elnökeként résztvevő Dánia miniszterelnöke, Lars Lokke Rasmussen ekkor már arról beszélt újságíróknak, hogy nagyon gyümölcsöző tárgyalásokat folytattak, amit többen egyfajta áttörésként értelmeztek. A vezetők által kért dokumentum reggel 6-7 órára készült el, és ki is szivárgott, a zavaros állapotokra azonban jellemző, hogy Faragónak más tárgyalók azt mondták, hogy több változat is készült.

A vezetők elitklubja reggel 8-9 órától ült össze újra, az Egyesült Államokat ezen először Hillary Clinton külügyminiszter képviselte, de délelőtt megérkezett Barack Obama elnök is, aki a magyar tárgyaló tudomása szerint szintén csatlakozott a csoporthoz. Közben folyamatosan érkeztek a Bella Centerbe a szűk körű csoportból kimaradt államok vezetői, akiket betereltek a nagy ülésterembe, ahol a péntek reggel kiadott hivatalos program szerint már 10 órakor meg kellett volna kezdődnie a legmagasabb szintű fórumnak. Az elitklub azonban folyamatosan tárgyalt egy szigorúan elzárt helyen, így az ülésteremben a többi államfő a képernyőn látottak szerint vidám csevegéssel töltötte az időt.

Nicolas Sarkozy francia elnök már negyed 12 körül megjelent egy félreeső folyosón, ahol azonnal lecsapott rá újságírók egy csoportja, akik közül szinte úgy kellett kimenekíteni az alcsony termetű politikust. Azt nem tudni, hogy pontosan meddig tartott a szűk körű klub megbeszélése, de a dán miniszterelnök az eredeti tervekhez képest majdnem két órával később, dél előtt pár perccel jelent meg. Az [origo] munkatársa által látott eredeti programban még az szerepelt, hogy Barack Obama előbb fog felszólalni, mint Kína, de végül ismeretlen okból megcserélték a sorrendet, és először szólalt fel Ven Csia-pao kínai miniszterelnök, majd következett Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök, és csak az után lépett a pódiumra egy ajtó mögül kilépve az amerikai elnök.

Addigra már a sajtóban kiszivárgott a reggeli dokumentumtervezet, és a BBC szerint több fejlődő ország is kifogásolta annak tartalmát, a beszédekből pedig szintén az derült ki, hogy messze van még a megegyezés. Kora délután tanácstalanság uralkodott a központban, a magyar miniszterelnök környezetében sem tudták, hogy mi lesz a folytatás, illetve hogy érdemes-e még maradni. Faragó egy délutáni háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy a reggel elkészült háromoldalas szöveg már biztos nem így néz ki, de mennek még a tárgyalások, és a felek nem adták fel, hogy legyen egy megállapodás a fő vonalakról. "A szavakon fog múlni. Azon, hogy találnak-e olyan angol megfogalmazást, amely elfogadható mindenkinek" - mondta a magyar tárgyaló.