Jövőre tennék kötelezővé a klímaalkut - élő közvetítés Koppenhágából

Vágólapra másolva!
Háromoldalas egyezményt sikerült összehozniuk a világ vezető országainak a koppenhágai klímacsúcson. Az egyezség Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök szerint sem tökéletes, azt nem is sikerült egyhangúan elfogadni sem. A klímacsúcs résztvevői hajnalig tartó vita után végül "tudomásul vették" a dokumentumot, az ENSZ főtitkára szerint pedig csupán jövőre teszik a benne foglaltakat kötelezővé. Kövesse élőben a koppenhágai klímakonferencia végjátékát!
Vágólapra másolva!

12.02 - Jövőre lesz kötelező
Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-mun "fontos kezdetnek" nevezte az egyezményt, és a BBC szerint azt mondta, hogy jövőre kell jogilag is kötelező érvényűvé tenni azt.

11.30 - Csak "tudomásul veszik"
Mégsem elfogadták, csupán "tudomásul veszik" a koppenhágai ENSZ-klímakonferencia zárónyilatkozatát, mivel a csaknem káoszba fulladó plenáris ülésen nem sikerült elérni a zárónyilatkozat elfogadásához szükséges egyhangú döntést - írja az MTI.

10.50 - Megállapodtak
A klímacsúcs delegáltjai egész éjszakás vita után szombat reggel elfogadták az Obama által támogatott egyezményt - írja a BBC. Egyelőre azonban nem tiszta, hogy a dokumentum aláírása jelent-e bármilyen konkrét jogi kötelezettségvállalást is a világ országai számára.

09.30 - Még nincs egyezség
A klímakonferencia plenáris ülése egész éjszaka nem tudott megállapodni az egyezményről, az MTI szerint a 193 állam plenáris ülése szombaton reggel is tart, és nem tudni, mikor ér véget.

08.15 - Messzi célok
A koppenhágai egyezmény az évszázad végére határoz csak meg célszámot. A dokumentum tartalmáról részletesen itt olvashat.

6.43 - Kiürül a központ
A központban is már csak néhány ember lézeng.

6.30 - Mennek a gépek
A dán kormányfő szerint mindenki beszélhet, de vannak, akiknek reggel nyolckor megy a gépük.

6.20 - Újabb sziget tiltakozik
A Maldív-szigetek is tiltakozik a megegyezés ellen. Az ülést levezető dán miniszterelnök folyton bakizik.

04.35 - Három oldal
Három oldalas az egész úgynevezett koppenhágai egyezmény, szám nem sok van benne, de nagy szavak igen.

04.12 - Megjöttek a takarítók
A sör fogy leginkább az éjszakai büféből, a központban már csak lézengenek. Viszont megjelentek a takarítók.

03.40 - Megsértődtek Obamán
Tuvalu képviselője közölte, nem fogadják el a tervezetet. Sértőnek tartotta azt is, hogy Obama tényként közölte, van megegyezés

03.20 - Egy órát kapnak
A dán elnökség egy órát adna az országoknak a megállapodástervezet elolvasására.

02.50 - Az EU is fanyalog
A jelek szerint senki sem szereti a megállapodás-tervezetet, az EU sajtótájékoztatójának nagy része is azzal telt, hogy az Unió elnöki posztját betöltő svéd miniszterelnök, Fredrick Reinfeldt és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a hibáit sorolta. Leginkább az nem tetszik nekik, hogy nem kötelező érvényű megállapodás született a kibocsátás-csökkentésről. Az amerikai elnökhöz és a brit kormányfőhöz hasonlóan ők is egy első lépésnek nevezték, amelyet majd továbbiaknak kell követniük. A svéd kormányfő megerősítette, hogy van több ország, amely nem ért egyet a megállapodással, ezért még nem biztos, hogy el is fogadják a konferencián. Reinfeldt közölte azt is, hogy az EU egyelőre a 20 százalékos kibocsátáscsökkentési ígéretéhez tartja magát, úgy érzik, hogy a merészebb, 30 százalékos vállaláshoz még nem megfelelők a feltételek. (Az unió azt ígérte, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, de hozzátette, hogy ha más fejlett országok hasonlóan ambíciózus vállalásokat tesznek, akkor felemelik ezt a határt 30-ra).

02.24 - Elfogadhatatlan
A svéd kormányfő megerősítette, hogy több ország szerint elfogadhatatlan a megállapodás.

02.16 - Az EU kivár
Az EU egyelőre marad a 20 százalékos kibocsátáscsökkentésnél, a 30-as vállalással még mindig várja a többiek ajánlatait.

02.09 - Jobb, mint a semmi
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke csalódott, hogy nem kötelező érvényű a megállapodás-tervezet, de azt mondja, ez az egyezmény jobb, mint ha nem lenne semmi, még akkor is, ha alatta van a várakozásoknak.

02.05 - Nem oldja meg a problémát
A svéd kormányfő is pozitívumnak tartja a 2 Celsius-fokos célt. Ez egy kezdet, amelyet folytatni kell jövőre - mondja, nem tökéletes egyezmény, nem oldja meg a klímafenyegetést.

02.03 - Jön az EU
Kezdődik az EU sajtótájékoztatója, megerősítették, hogy van egy megállapodástervezet.

01:07 - Első lépés
Külön-külön magyarázzák a nyugati vezetők a megállapodás-tervezetet, és szinte ugyanazokkal szavakkal érvelnek mellette. Gordon Brown brit kormányfő is azt mondta (hasonlóan Obamához), hogy ez egy fontos első lépés, amelyet újabbaknak kell követni. Brown támogatása azt jelzi, hogy a valószínűleg az Európai Unió is a megállapodás mögött áll, bár az unió részéről még nem jött hivatalos reakció. A brit kormányfő szerint fontos eredmény, hogy egyáltalán megszülethet egy ilyen megállapodás, és hogy abban szerepelnek olyan fontos célok, mint például az, hogy az évszázad végére ne haladja meg a két fokot az iparosodás előtti időszakhoz viszonyított globális hőmérsékletemelkedés.

01.00 - Fontos eredmények
Gordon Brown brit miniszterelnök beszél, védi a megállapodást, szerinte fontos eredmények vannak benne.

00.45 - "És akkor mi van?"
Nincs megállapodás, még nincs vége a játszmának - mondta a szegény fejlődő országokat tömörítő G77 csoport képviselője újságíróknak. Azt nem mondta meg, hogy ez azt jelenti, hogy el fogják-e utasítani, és azt sem erősítette meg, hogy szintén a fejlődő országok közé tartozó Kína és India egyetért a megállapodással. Szerinte meg kell várni a plenáris ülést, amelyen minden ország részt vesz, és ott fog eldőlni a megállapodás sorsa. A képviselő kifogásolta, hogy szerinte a szegény országoknak megígért százmilliárd dollárból csak tízmilliárd biztos. Arra a felvetésre, hogy Obama már bejelentette a megállapodást, azt válaszolta, "és akkor mi van?"

00.28 - Nincs vége a játszmának
A fejlődők egy részének nem tetszik a megállapodás. Ez nem a játszma vége - mondta egy képviselőjük.

00.10 - Obama pacsizott
Talán megvan a sajtós tömeghisztéria (20:42-es bejegyzés) magyarázata. Obama egyszer valóban átment a sajtótermen. Le is pacsizott pár emberrel.

00.02 - Nincs határidő
A megállapodásban az sem szerepel, hogy 2010 végéig kellene egy jogilag kötelező egyezmény - írja a New York Times.

23.39 - Nem tökéletes
Obama tartott egy szűkkörű sajtótájékoztatót, és ebből az derült ki, hogy a megállapodás nem kötelező erejű. Minden állam vállal kötelezettséget a klímaváltozás elleni harcban, ezeket meg fogják vizsgálni, tehát mindenkiről nyilvánvaló lesz, hogy eleget tesz-e a vállalásainak - magyarázta. Obama szerint nem tökéletes a megállapodás, de egy fontos első lépés. Hozzátette, nehéznek látja azt, hogy eljussanak egy olyan megegyezéshez, amely jogilag kötelező érvényű (az eredeti célkitűzés ez volt a koppenhágai konferencia számára). Obama szerint biztos, hogy kell majd komolyabb lépéseket tenni a klímaváltozás elleni küzdelemben, mert a tudomány ezt diktálja. Abban bízik, hogy a technológiai újítások megkönnyítik majd ezt a folyamatot.

23.28 - Nem kötelező
Obama szavaiból az derül ki, nem kötelező erejű a megállapodás.

23.20 - Sarkozy
Nicolas Sarkozy francia elnök szerint az USA és a többi állam által megkötött egyezség nem tökéletes.

23.15 - Obama
Barack Obama amerikai elnök tájékoztatót tart.

23.14 - Lefújva
lefújták az eu-tájékoztatót még dolgoznak

22.54 - Új tervezet
Van új koppenhágai tervezet, de erről minden csoport külön tárgyal - erősítette meg az [origo]-nak a magyar delegáció egyik tagja.

22.46 - Obama hamarabb megy
A BBC szerint Barack Obama amerikai elnök még a végső szavazás előtt elhagyja a klímacsúcsot. Állítólag a rossz időjárás miatt kell hamarabb indulnia.

22.45 - Mégsem
Még várni kell a sajtótájekoztatóra, a tárgyalásnak meg nincs vége.

22.27 - EU
Az EU sajtótájekoztatóra készül.

Forrás: AFP

22.09 - Érdemi megyegyezés
Az Egyesült Államok, Kína, India és Dél-Afrika érdemi megegyezésre jutott a koppenhágai klímakonferencián - írja a New York Times az Obama-kormány egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselőjére hivatkozva. "Nem elégséges a klímaváltozás veszélyének leküzdésére, de egy fontos első lépés" - mondta a tisztviselő, aki szerint egyik ország sem elégedett teljesen az egyezség minden elemével, de történelmi jelentőségű haladásnak tartja.

A tisztviselő szerint a fejlett és fejlődő országok megegyeztek abban, hogy listázni fogják saját tevékenységüket és elkötelezettségeiket, továbbá megállapodtak egy pénzügyi mechanizmusban. Célként határozták meg, hogy az évszázad végére a globális átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a két Celsius-fokot. Megállapodtak abban is, hogy informálni fogják egymást saját cselekedeteikről világosan meghatározott előírások alapján - sorolta a megállapodás elemeit a tisztviselő.

A New York Times beszámolójából nem derül ki, hogy mit szól ehhez az Európai Unió, amelynek Magyarország is tagja. Az EU fogalmazta meg korábban a legmerészebb klímalépéseket, és ennek követésére szólította fel a többi fejlett országot is. Nem világos az sem, hogy ebből a Fehér Ház által közölt megállapodásból létrejöhet-e egy olyan formális szöveg, amely lezárhatja a közel két hete zajló konferenciát.

21.57 - Megegyezés?
Gyorshír jött, hogy a Fehér Ház szerint jelentős megállapodásra jutottak a klímacsúcson. Több részlet egyelőre nem ismert.

20.42 - Hiszti
Tömeghisztériás jelenet a klímacsúcson. Több tucat újságíró rohant a sajtóterembe, de senki sem tudta miért.

20:28 - Függőben
Még mindig függő helyzet - tudtuk meg egy magyar tárgyalótól.

19:54 - Még itt van Bajnai
Bajnai is itt van még a klímacsúcson, kaptunk helyzetjelentést a kormányszóvivőtől

19:09 - Szemétdombok
Lassan szemétdombok alakulnak ki a klímacsúcson. persze lehet, hogy csak lejárt a takarítók munkaideje.

18:13 - Hosszabbításra készülnek
Egy ENSZ-tisztviselő emlékeztetett rá, hogy egy korábbi klímaügyi tárgyalás hajnali ötkor ért véget, nem biztat senkit korai befejezéssel.

18:10 - Időtúllépés
Elhalasztották az ENSZ klímaügyi főnökének sajtótájékoztatóját, még folynak a tárgyalások.

18:02 - Elhagyják magukat
Egyre nagyobb a kosz és a rendetlenség a bella centerben. pedig az eddigi napokon mindenki ügyelt a tisztaságra.

17:16 - Csalódott civilek
A sárga pólósok fiatal klimaaktivisták. Egyikük azt mondta, nagyon csalódott a haladás hiánya miatt.

17:00 - Népszerű politikusok
Itt ment el Angela Merkel, mögötte Sarkozy, mindkettőt nagy sor követi, Sarkozyé talán kicsit nagyobb.

16:03 - Egy civil szónokol
Most egy sárga pólós fiú szónokol az ülésteremben. A kevés beengedett civil egyike lehet.

16:00 - Nem adják fel
Még nem adták fel a résztvevők, hogy a fő vonalakról legyen egy megállapodás - mondta a magyar delegáció szakmai vezetője, Faragó Tibor.

15.04 - Bajnai nem tudja, meddig marad
Nem világos, meddig marad Bajnai. A tárgyalásoktól függ, attól, lesz-e elmozdulás - mondta kérdésünkre a kormányszóvivő.

14.38 - Nyüzsgés és ebéd
Nagy a nyüzsgés a központban, nincs világvége hangulat. Mindenki ebédel, a sültcsirke a legnépszerűbb.

14.30 - Rövid lett
Chávez már be is fejezte, élete talán legrövidebb beszéde volt.

14.18 - Ez hosszú lesz
Hugo Chávez venezuelai elnök beszél, ez biztos eltart egy darabig.

14.12 - Bolívia elnöke beszél
Még tartanak a beszédek, most Evo Morales van soron, közben viszont kezdödik a vezetői ebéd is.

14.11 - Malawi vélemény
Egy malawi küldöttnek tetszett az Obama-beszéd, szerinte is tettekre van szükség.

12.45 - Befejezte
Obama befejezte, beszédéből is úgy tűnt, nincs megegyezés. Ezért burkoltan Kínát tette felelőssé.

12.36 - Cselekedni kell
Cselekedni jött, nem beszélni.

12.35 - Ez tudomány
Ez nem fikció, hanem tudomány szerinte.

Obama beszéde

12.34 - Jön
Megjött Obama, és elkezdte beszédét.

12.31 - Egy szkeptikus magyar Koppenhágából
Nem látszik az alagút vége - közölte a magyar delegáció egy tagja.

12.30 - Nincs égi segítség
Lula nem lát megegyezést, nem fog leszállni egy angyal.

12.23 - Heves beszéd
Egyre hevesebben gesztikulál, és a gazdag országok felelősségét hangsúlyozza.

12.17 - Az elkeseredett brazil
Már Lula brazil elnök beszél, azzal kezdi, hogy elkeseredett, mert lassan mennek a dolgok, pedig a veszély egyre nagyobb.

12.15 - Ven Csia-pao ígér
Megismetli Kína gázkibocsátás visszafogási ígéretét.

12.13 - Ven Csia-pao bizonygat
Bizonygatja Kína klímaügyi elkötelezettségét.

12.07 - Kína is bejelentkezik
Jön a kínai kormányfő, aki női tolmácsot kap.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár beszél

12.05 - Az ENSZ-főtitkár beszél
Ban Ki Mun beszél a célegyenesről, egységről és józan észről.

12.02 - Nincs szó konkrétumokról
A reményekről, a várakozásokról beszél, konkrétumokról nem.

12.00 - Késve kezdte Rasmussen
Több órás a csúszás a reggeli programhoz képest.

11.57 - Rasmussen elkezdte
Valami kezdődik, beszél a dán kormányfő.

11.28 - Sarkozy: Kína keménykedik
Sarkozy nyilatkozott, újságírók szerint azt mondta, Kína keménykedik.

Sarkozyt ellepték az újságírók

11.13 - Ennyit a szelektálásról
Bár szelektív szemétgyűjtő kukák vannak, mindenki össze-vissza dobál mindent.

11.08 - Homályos Bajnai
Már sokan leültek. Mutatták megint Bajnait, de homályosan.

10.53 - A vezetők elcsevegik az időt
Nem sietnek a vezetők, már 40 perce mennie kéne az ülésnek, de ők egymással cseverésznek.

10.40 - Bajnai másodpercei
Bajnait is mutatták pár másodpercre a kivetitőn. Két férfivel beszélgetett.

10.35 - Obamára várva
Mindenki Obamát várja, gyűlik a tömeg a Bella Center lcd-tévéi körül.

10.30 - Nemi egyenlőtlenség
Alig látni nőket a teremben, ilyenkor látszik igazán a nemi egyenlőtlenség.

10.26 - Hol van az Egyesült Államok?
Az USA névtáblája mögött még senki az ülésteremben.

Forrás: AFP/Christian Als
Gyülekeznek a vezetők (balról jobbra): Nicolas Sarkozy francia államfő, Lars Lökke Rasmussen dán és Angela Merkel német kormányfő

10.20 - Obamáék gyülekeznek
Gyülekeznek az államfők az ülésteremben. Többen beszédet mondanak, köztük valószínűleg Obama is.

9.58 - Nagy a csend a központban
Csendes a Bella Center, ahova most már alig engednek be civileket. Se tánc, se kiabálás, csak öltönyös és kosztümös emberek.

9.48 - Kilöttyent a kávé
Feszültség az utolsó napon, két újságíró majdnem összeverekedett egy kilöttyintett kávé miatt.

9.45 - Obama a fantom
Fantomként érkezik Obama. Se a sajtóközpont, se az USA-pavilon nem tud semmit.

Az eseményeket követheti a twitteren is.

A klímakonferenciáról szóló cikkeinket itt találja.