Takargatják pár százmillióval kitömött zsebeiket a pártok

Vágólapra másolva!
Nem jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy négy parlamenti pártnak - az MSZP-nek, a Fidesznek, az SZDSZ-nek és a KDNP-nek - el kell számolnia azokkal a százmilliókkal, amelyeket állami hitelként kaptak ingatlanvásárlásra. Csak az MDF hozta nyilvánosságra a hitelszerződést és a megvásárolni tervezett ingatlanok listáját, a többi párt nem, és ezt most sem teszik meg. Inkább megnézik, mi van az ítéletben és megfontolják, hogy fellebbezzenek-e.
Vágólapra másolva!

Még gondolkodnak a parlamenti pártok, hogy fellebbezzenek-e a Fővárosi Bíróság csütörtöki ítélete ellen, amely szerint nyilvánosságra kell hozniuk az állami hitelből vásárolt ingatlanjaik adatait. A pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a Figyelő című hetilap újságírója kezdeményezte és a csütörtöki, első fokú ítéletben a bíróság egyetértett azzal, hogy a pártfinanszírozás átláthatóságának érdekében a pártoknak meg kell mondaniuk, hogy az államtól mennyi hitelt kaptak, és ebből milyen ingatlanokat vásároltak működésükhöz.

2007-ben az Országgyűlés úgy döntött, hogy az államtól ingyen bérelt irodahelyiségeiket a pártok megvásárolhatják, és ehhez az állam segítséget nyújt a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül. A hitelszerződéseket kikérő hetilapnak az adatokat egyedül a Magyar Demokrata Fórum hozta nyilvánosságra.

Az MDF - amellett, hogy közölte a kölcsönszerződés szövegét - nyilvánosságra hozott egy listát azokról az ingatlanokról, amelyeket a hitelt felhasználva megvesz. A listán 21 ingatlan, köztük a párt Szilágyi Erzsébet fasori központja szerepel. Az ingatlanok megvásárlására összesen 454 778 198 forintot vesznek fel. A listán szereplő legértékesebb ingatlanok a fasori pártszékház, amely 91 milliót ér, és egy XIV. kerületi, Tihanyi téri ingatlan, amelynek ára 72 millió.

A párt ezen kívül közölte a kölcsönszerződés szövegét is. Ebből kiderül, a hitelt igénybe vevő pártoknak se kezelési költséget, se folyósítási jutalékot, se módosítási díjat, se projektvizsgálati díjat, se rendelkezésre tartási jutalékot, se előtörlesztési díjat nem kell fizetniük. A kamat mértéke "három havi BUBOR+1 százalék/év" (a BUBOR jelentése Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), ami most 6+1 százalékot jelent.

"Még nem zárult le"

A másik négy parlamenti párt üzleti, illetve banktitokra hivatkozva megtagadta az információk kiadását. A csütörtöki bírósági ítélet nem jogerős, az írásba foglalt ítélet kézhez vételétől számított 15 napon belül a pártok fellebbezést nyújthatnak be. Az [origo] pénteken megkérdezte az MSZP-t, a Fideszt, az SZDSZ-t és a KDNP-t is, hogy eleget tesznek-e az elsőfokú bíróság ítéletének, vagy továbbra sem hozzák nyilvánosságra a pártingatlanok kért adatait.

Érdemi választ egyelőre nem kaptunk, mind a négy párt arra hivatkozott, előbb megvárják, míg írásban is megkapják az ítéletet. "Ha megkapjuk az ítéletet, a jogászok azt át fogják tanulmányozni, és ezután születhet döntés a továbbiakról" - mondta az [origo]-nak Nyakó István, az MSZP szóvivője. Az SZDSZ sajtóosztálya szintén türelmet kért, és a jövő hétre ígért választ.

A Fidesz egy mondatban válaszolt, mint írták, a párt "a jogerős bírósági ítélet ismeretében és alapján fog eljárni". Újabb kérdésünkre sem árulták el viszont, hogy a jogerős ítéleten a másodfokon hozott döntést értik-e, vagyis a csütörtökön meghozott első fokú ítélet ellen még megpróbálnak-e fellebbezni. Nem áll rendelkezésünkre az egyébként is még nem jogerős, első fokú ítélet - közölte kérdésünkre a KDNP sajtóosztálya. Hozzátették, hogy a "szóban forgó ingatlanszerződések ügye még nem zárult le, ezért sem tudunk pontos adatokkal szolgálni, azaz a kérdés korai".

A hitelszerződésről szóló jogszabály elfogadása után az [origo] megkérdezte a pártokat, hogy mennyi hitelt vesznek fel és abból hány ingatlan megvásárlását tervezik. A KDNP azt közölte, 11 ingatlanért 160 millió forint önrészt fizet, és várhatóan felvesz 300 milliót, amelyből további ingatlanok vásárlását tervezték. Az SZDSZ azt közölte, várhatóan 6 budapesti és 11 vidéki ingatlanra 327 millió forintos hitelt kér. A Fidesz 205 millió forintos hitelből 22 ingatlan, főként választókerületi irodák megvásárlását tervezte. Az MSZP nem közölt pontos összeget, csak azt, hogy várhatóan 30 ingatlant vásárolnak meg. Tavaly novemberben a Népszabadság írt arról, hogy a szocialisták 723,5 millió forint hitelből keresnek ingatlanokat, és vették meg Jókai utcai pártközpontjukat.

A pártok azonban nem hozták nyilvánosságra a hitelszerződést, így az nem világos, hogy pontosan hány ingatlant vásárolnak és mennyi pénzből. (A pártok számára adott, kedvező hitelről szóló korábbi cikkünket itt elolvashatja.)