Egyelőre nem kér Vona Bokros vitájából

Vágólapra másolva!
Nyilvános vitára hívta Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje Vona Gábort, a Jobbik kormányfőjelöltjét. Bokros azt akarja bebizonyítani Vonának, hogy a Jobbik politikája elárulja és tönkreteszi Magyarországot. Vona azt válaszolta, csak egy kellőképpen erős támogatottságú MDF-fel hajlandó vitázni a kampány során.
Vágólapra másolva!

Január első két hetére nyilvános vitára hívta Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje Vona Gábort, a Jobbik elnökét és kormányfő-jelöltjét. Bokros azt kérte, Vona adjon neki másfél órát, hogy bebizonyíthassa neki, "a Jobbik szélsőséges politikája tönkreteszi, elárulja Magyarországot". "Az Önök gondolatai és programpontjai - megvalósulásuk esetén - szegénységbe és szolgaságba taszítanák a magyar embereket" - írta nyílt levelében Bokros.

Az MDF európai parlamenti képviselője szerint a Jobbik politikája több ponton nemzet- és társadalomellenes, például akkor, amikor azt mondja, nem kell visszafizetni az IMF-hitelt, amely megmentette Magyarországot az államcsődtől. Szerinte nemzet- és társadalomellenes a párt akkor is, amikor cigánybűnözésről beszél, vagy amikor "nyilvánvaló képtelenségekkel hitegeti, szédíti az elkeseredett magyar embereket".

Bokros szerint képtelen ötlet az is, hogy el kell kergetni a multinacionális vállalatokat Magyarországról. "Kérem, gondolja végig egy pillanatra, milyen következményekkel járna, ha hazaküldenénk az ország legnagyobb adófizetőit, a multinacionális vállalatokat, például az Audit, a Siemens-t és mindazokat a cégeket, amelyek ötszörösére növelték a magyar exportot a rendszerváltás időszakához képest, és oroszlánrészt vállaltak a munkahelyteremtésben" - írta Bokros. Szerinte ezzel az ország legnagyobb adófizetőitől szabadulna meg, nemzeti jövedelme a felére csökkenne, a munkanélküliség pedig a két és félszeresére nőne.

Az MDF-es politikus azt kérte, Vona jelöljön meg egyi időpontot január első két hetében, amikor a nyilvános vitát megrendezhetik.

Vona később vitázna

Vona Gábor levélben válaszolt Bokrosnak. Azt írta, szerinte "az a neoliberális társadalom- és gazdaságpolitika nemzet- és társadalomellenes, amelynek ön világszerte hírhedt élharcosa". Ez a gazdaságpolitika a Jobbik elnöke szerint képes feláldozni mindent a profit és a nagytőke oltárán. A magyar közélet legbizarrabb pártjának nevezte az MDF-et, amely szerinte "a Jobbik hátán felmászva kíván némi figyelemhez jutni", Bokrost pedig "a globális kapitalizmus egyik hazai helytartójának" titulálta.

"A választási esélyeket tekintve természetesen valódi ellenfeleimnek a Fidesz és az MSZP miniszterelnök-jelöltjeit tartom, de mivel mindig is a nyílt és korrekt vita híve voltam, így nagyon remélem, hogy mind önnel, mind Orbán Viktorral, mind Mesterházy Attilával lesz módom arra, hogy hazánk és nemzetünk ügyeit a nyilvánosság előtt megvitassuk" - fogalmazott.

A Jobbik kormányfőjelöltje akkor tartaná a vitát, amikor már kiderült, hogy melyik pártok képesek összegyűjteni az országosa listaállításhoz szükséges ajánlószelvényeket. Hozzátette, jó munkát kíván a kopogtatócédulák gyűjtéséhez.

Mesterházy nem állna szóba Vonával

Az MDF-en és a Jobbikon kívül eddig az MSZP és a Fidesz nevezett meg miniszterelnök-jelöltet. Az [origo] mindkét pártot megkereste a kérdéssel, vállalnának-e nyilvános vitát Vona Gáborral. A Fidesz Szijjártó Péter szóvivó titkárságán keresztül mindössze annyit közölt, kérdésünk értelmetlen felvetés. Mesterházy Attila szocialista kormányfőjelölt egyik munkatársa pedig azt közölte: Mesterházy már korábban, a Népszavának adott, szombaton megjelent interjújában jelezte, hogy nem tud elképzelni olyan helyzetet, hogy vitába szállna a Jobbik elnökével. "Vele nem látom értelmét a vitának, mert egyetlen olyan mondata, gondolata, megoldási javaslata sincs, amiben bármilyen közös alapot tudnánk találni" - mondta.

Mesterházy december 12-én elmondott programbeszédében élesen bírálta a Jobbikot. Azt ígérte, kemény ellenfele lesz a mérsékelt jobboldalnak és kérlelhetetlen ellenfele a szélsőjobbnak. Az utóbbi időben Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje is többszor nyíltan bírálta a radikális pártot. December 14-én, a Fidesz választmányi ülésén például azt mondta Orbán, hogy a Jobbik "abból a káoszból él, amit a Gyurcsány-korszak teremtett". Szerinte a Jobbik "szélsőséges és erőszakos botránypárt", amelynek a zászlajára az "erőszak" szó van írva. Bár jobboldalinak nevezik magukat, a jobboldalt járatják le - tette hozzá.