"Nem katasztrófa a kudarc" - interjú Thomas L. Friedmannal a klímacsúcson

Vágólapra másolva!
A klímakonferencia nélkül is nagyon izgalmas dolgok történnek a nap- és a szélenergia felhasználásához hasonló tiszta technológiák fejlesztésében, ezért olyan nagyon nem kell aggódni Thomas L. Friedman világhírű publicista szerint, aki a koppenhágai csúcson adott interjút az [origo]-nak. Azért a New York Times munkatársa sem teljesen optimista, csak akkor nyugodna meg, ha az Egyesült Államok állna a klímaváltozás elleni harc élére.
Vágólapra másolva!

"Nem voltak nagy várakozásaim" - mondta az [origo]-nak a koppenhágai klímacsúcsról Thomas L. Friedman, a New York Times Pulitzer-díjas publicistája, aki gyakran ír klíma és globalizáció témájú cikkeket. Szerinte nem katasztrófa, ha nem születik megállapodás a koppenhágai konferencián, azt viszont már sokkal nagyobb bajnak tartaná, ha a nagy gazdasággal rendelkező országok és szövetségek, mint az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kína és Indonézia nem fektetnének be az úgynevezett zöld vagy tiszta technológiákba. "Az katasztrófa lenne, de valójában nagyon izgalmas dolgok történnek a tiszta technológia fejlesztésében. Minden országban, kicsiben és nagyban, nap- és szélenergiában, bioüzemanyagban" - magyarázta az újságíró, aki azonban kérdésünkre hozzátette, akkor lenne igazán optimista, ha az Egyesült Államok állna a klímaváltozás elleni harc élére. Szerinte csak akkor fog ez a folyamat a kellő gyorsasággal haladni. Itt megnézheti a teljes interjút (angolul):



Friedman abban sem hisz, hogy gyorsan rendezni lehetne a Kína és az Egyesült Államok közötti vitát, amely a klímakonferencia utolsó napján csúcsosodott ki (erről részletek ebben a cikkünkben). A vita lényege, hogy az USA azt akarja, Kína engedélyezze annak az ellenőrzését, hogy valóban teljesíti-e gázkibocsátásának visszafogására vonatkozó vállalásait. Kína viszont tiltakozik ez ellen, mert önállósága megsértésének tartja a külső ellenőrzést. "Mindketten amiatt aggódnak, hogy az önkéntesen vállalt csökkentésükkel előnyt adnak a másiknak" - mondta Friedman, aki szerint ezért ez a feszültség benne lesz minden egyezményben. "Nem szeretem ezt a megközelítést. Ahelyett, hogy küzdenénk a Kína és Amerika közti verseny ellen, én erre építeném fel a jövőt. (...) Legyen egy verseny Kína és Amerika között, hogy ki tudja a legtisztább technológiát építeni, és az egész világ nyerni fog" - mondta Friedman.

További részletek az OzoneNetwork helyszíni tudósítójától a TV csatornán és a www.ozonenetwork.hu weboldalon.