Vágólapra másolva!
Nyolcvankét hókotrógép tisztítja a budapesti utakat, azokon mégis egyre vastagabb a hóréteg alakult ki szombat délutánra. A közterület-fenntartó arra kéri a fővárosiakat, hogy szombat este már ne üljenek kocsiba, a város teljesen bedugult a havazás miatt, és akadozik a tömegközlekedés is. Egész nap havazott Nyugat-Magyarországon is, ahol főutakat kellett lezárni: a Magyar Közút Zrt. megkezdte az utak takarítását, de türelmet kér.
Vágólapra másolva!

Hó borítja az utakat Nyugat- és Közép-Magyarországon, ahol a nyugat felől érkező intenzív havazás miatt már több főutat is le kellett zárni a forgalom elől. A havas utakon több baleset is történt, sok helyen elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat. A hó délutánra Budapesten is komoly fennakadásokat okozott, az utakon vastag hóréteg alakult ki, amivel egyelőre nem tudnak megbirkózni a hóekék.

A szombat reggel indult havazás miatt járhatatlanná vált a 86-os főút Zala megyében, ezért elterelték a forgalmat - közölte még délelőtt a rendőrség. Az Útinform kora esti jelentése szerint havas, hókásás az úthálózat, nagyon nehezen lehet közlekedni. A rendőrök rövidesen lezárják az autók elől Fejér megyében, az Adony és Perkáta közötti összekötőutat. Egy időre le kellett zárni a Rédics és Zalalövő közötti utat is, de nem sokkal három óra előtt újra meg lehetett nyitni. Számos főúton megcsúszott kamionok, balesetek miatt járhatatlan egy-egy sáv, van, ahol teljesen elzárják az utat a megcsúszott kamionok.

Elakadt kamionok akadályozzák a közlekedést az M0-s autóútón az M5-ös autópálya felé vezető oldal 3-as kilométerénél, a bevásárlóközpontnál, illetve az M1-es autópálya felé vezető oldal 10-es kilométerénél, a diósdi emelkedőnél. Az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán Bicske után, a 34-es, a 48-as és az 53-as kilométernél baleset miatt akadozik az előrejutás. A tatabányai szakasz 56-os kilométerénél egy szalagkorlátnak csúszott kamion foglalja el a leálló sávot. Az M7-es autópályán a főváros irányában az érdi emelkedőn, a 21-es kilométernél a havas burkolaton kamionok akadtak el, a 17-es kilométernél egy kamion és egy személyautó futott egymásnak, sávlezárás lassítja a haladást.

A 76-os főút Katafa közelében csak egy nyomon, nehezen járható, a 74-es főúton Vasvár belterületén 11 kamion akadt el, csak a személygépkocsikat engedik tovább - írja az Útinform. A 83-as főúton, a győrszemerei emelkedőnél elakadt kamionok miatt áll a forgalom, a 86-os főúton Szombathelynél egy kamion és egy személyautó ütközött össze. Az M1-es autópálya Hegyeshalom elé vezető oldalán, a tatabányai szakasz 56-os km-énél egy külső szalagkorlátnak csúszott kamion foglalja el a leállósávot, az M70-es autóúton, a tornyiszentmiklósi határ felé vezető oldal 9-es km-énél pedig két személyautó csúszott egymásnak.

Forrás: MTI
Baleset az M70-es autóúton - a még több képért kattintson a fotóra!

Lezárták az M70-es autóutat Letenye közelében, mert a szombat kora délutáni baleset után nem sokkal újabb ütközés történt a havas úton. A balesetben két kamion és egy személyautó karambolozott. Mindhárom jármű román rendszámú, a műszaki mentésben a tűzoltók segítenek. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén az [origo] érdeklődésére azt mondták, az egyik kamion fennakadt a szalagkorláton, daruval kellett leemelni. A Szlovénia irányából érkező és az M7-es autópálya felé tartó román vendégmunkások autói a baleset miatt teljes szélességében elfoglalták a kétszer egy sávos autóutat. A járművek több kilométer hosszan torlódtak fel, a szembejövők sávját is elfoglalva.

Zala megyében szombat délutántól összesen öt alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a havazással összefüggő balesetekhez. Nagykanizsánál egy árokba burult személyautóhoz, Gellénházánál pedig egy szintén árokba borult kamonhoz hívtak segítséget. A kamon rakománya 20 tonna vaslemez volt, a műszaki mentés miatt egy óráig teljes útzár volt. Baranyában és Somogyban egy-egy balesethez hívták ki a tűzoltókat menteni. Az 56-os úton Mohácsnál egy kisteherautó borult az árokba, Igal közelében egy személyautó csúszott le az útról. Tolna megyében két autó csúszott az árokba, az egyik Paksnál, a másik Tamásinál. Egyik balesetnél sem sérült meg senki.

Budapesten nem bírnak a hóval

A havazás délután kettőre Budapestet is elérte, itt nyolcvankét hókotrógép kezdte meg a munkát szombat délután az erős havazás miatt - mondta Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője. A fővárosban ennek ellenére délután 4 körül az [origo] tapasztalatai alapján a főutakat is vastag hó borította, a havazás több helyen megbénította a forgalmat, és a kocsik csak lépésben haladtak. Éjszakai műszakra érkező munkatársunk a városon áthaladva mindössze egyetlen hókotróval találkozott, de az is felemelt lapáttal közlekedett. Egy másik kollégánk budaörsről jelentette, hogy a bevásárlóközpont környékén a hó miatt egyáltalán nem lehet haladni, a kocsik métereket sem tudnak megtenni a kialakult káoszban.

Forrás: MTI
Budapesten nem bírnak a hóval - még több képért kattinson a fotóra!

Nem sokkal délután 4 után az FKF Zrt. szóvivője is bejelentette, hogy nem bírnak a hóval: hiába dolgoznak a hókotrók, az intenzív havazás miatt szinte azonnal újból síkossá válik az úttest. A vállalat ezért azt kéri a budapestiektől, hogy ne induljanak útnak autóval, inkább halasszák vasárnapra a karácsonyi bevásárlást Ha valaki mégis elindulna, annak inkább a tömegközlekedést javasolják.

A havas utak megnehezítik a budapesti tömegközlekedést is, több busz rövidített útvonalon közlekedik, a villamosoknál az eltömődött váltók okoznak gondot. A 27-es buszjáratot leállították, mert a járművek nem tudnak felmenni a havas Gellérthegyre. A BKV fődiszpécsere szerint rövidített útvonalon közlekedik többek között a 91-es, a 291-es, a 251-es és a 233E buszjárat. A 19-es és a 41-es villamos a Batthyány tér helyett a Deák térre érkezik, mert a Gellért téren a hótól eltömődött a váltó. A 4-es villamosok a Móricz Zsigmond körtér felé közlekednek.

Mínusz 7 fok alatt nem használ a só

Budapesten a délutáni műszakba már vettek fel hómunkásokat, és estére is várják a jelentkezőket - közölte az FKF Zrt. A Magyar Közút Zrt. közleménye szerint ők is "hadrendbe állították" teljes gépparkjukat országszerte, de az utak takarítását csak akkor tudják megkezdeni, ha a hó vastagsága eléri az 5 centimétert. "Ettől kezdve viszont folyamatosan hóekézünk" - olvasható a cég honlapján.

Ahol a hó még nem elég nagy a kotráshoz, ott sózással próbálják megakadályozni a letaposott hó lefagyását. Mínusz 7 celsius fok alatt azonban a sónak nincs olvasztó hatása - figyelmeztet a cég. Szombat napközben az előrejelzések -6, éjjelre -11 celsius fokot jósoltak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombat délelőtt a dél-dunántúli régióra, majd délután az Közép-Dunántúlra és Közép-Magyarországra is másodfokú, narancs színnel jelölt riasztást adott ki, mert egyes helyeken néhány óra alatt 5 centiméternél több friss hó várható. A szolgálat előrejelzése szerint szombaton országszerte kell havazásra számítani, a szél többfelé megélénkül vagy megerősödik, ami hófúvást okozhat.

Forrás: MTI
Az M7-es autópálya nagykanizsánál - még több képért kattinson a fotóra!

A Magyar Közút szerint igyekeznek a legrövidebb időn belül jól járhatóvá tenni az utakat, de jelezték, az utak takarítása időigényes, és a leggondosabb szervezés esetén is több órát vesz igénybe. A cég ezért mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjanak weboldalukon, ahol naponta hatszor frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat.

A Magyar Tűzoltó Szövetség korábban közleményben kérte az autósokat, hogy lehetőség szerint a főutakon közlekedjenek, csak kifogástalan műszaki állapotú és téligumival felszerelt járművel induljanak útnak, és az autóban szükség esetén legyen hólánc, lapát és homok is. Aki gyermekekkel indul útnak, az vigyen magával takarót, meleg teát is - olvasható a közleményben. A szövetség arra kérte az autósokat, hogy kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezzék biztonságba a gépkocsit, és várják meg, amíg az út ismét járható lesz.

Az autók téli felkészítéséről az [origo] Autó rovatának korábbi cikkében olvashat tanácsokat, a hóban vezetéshez pedig itt talál hasznos tippeket,