Vágólapra másolva!
Tovább nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a múlt héten csaknem ötödével többen lettek betegek, mint a megelőző hét napban - közölte az egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

A heti jelentés szerint 18 százalékkal megnőtt azok száma, akik influenzaszerű tünetekkel fordultak orvoshoz. A múlt héten 40 300 új beteget regisztráltak az orvosok, szemben a megelőző hét 34 100 új betegével - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A hírügynökségi beszámolók szerint a miniszter azt nem közölte, hogy ebből mennyi az új típusú influenzával fertőzöttek száma.

Kórházban jelenleg 346 embert ápoltak, harmadával többet, mint az előző héten. Közülük 29 ember szorult gépi lélegeztetésre, ami duplája a megelőző heti számnak. A betegek között 37 százalékos a gyerekek aránya, csaknem 25 százalék 15-24 éves fiatal, és 20 százalék 25-34 éves. A legtöbben a közép-magyarországi régióban betegek.

Székely szerint "jól haladnak" az oltások, eddig a lakosság 20 százalékát oltották be a H1N1-fertőzés ellen.

Minden egyetemi klinikán, súlyponti intézményben és megyei kórházban van intenzív terápiás részleg, országszerte 1200 intenzív ágy és 1080 lélegezető gép van, de bármikor módosítható a beutalási rend Székely szerint.

Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke azt mondta az [origo]-nak, jelenleg a kórházak kapacitása még bőségesen elég a betegek ellátására. Hozzátette, arra számít, hogy a védőoltások és a vírusellenes szerek egyre szélesebb körű alkalmazása miatt "ellaposodik majd a jráványgörbe", azaz nem lesz olyan csúcs, mint néhány héttel ezelőtt Ukrajnában, ahol a hirtelen tömeges megbetegedések és a betegállományba kerülő egészségügyi dolgozók nehéz helyzetbe hozták az egész országot.

A H1N1-járványról szóló minden hírünket megtalálja itt.