H1N1: egy kismama válságos állapotban, egy megszült

Vágólapra másolva!
Győrben válságos állapotban kezelnek egy újinfluenza miatt kórházba került kismamát. Szegeden eközben megszült egy másik fertőzött kismama. Országszerte 62 kórházban van látogatási tilalom az influenzás megbetegedések miatt.
Vágólapra másolva!

Válságos az állapota a H1N1 vírus szövődménye miatt a győri Petz Aladár kórházban kezelt 21 éves kismamának. A kismama múlt csütörtökön császármetszéssel világra segített kisbabájának az állapota stabil - közölte Oláh Attila, a kórház orvos-igazgatója. A kismama életveszélyben van, állapota az elmúlt két napban romlott, az orvosok az életben maradásáért küzdenek. Az alig több mint hat hónapra 950 grammal született kisbaba állapota a professzor szerint biztatóbb.

A fiatal nő november utolsó napjaiban került intenzív osztályra, az új típusú influenza szövődményeként fellépő súlyos tüdőgyulladással. Azóta altatják, és mesterségesen lélegeztetik.

Szegeden eközben megszült egy kismama, akit ugyancsak H1N1-fertőzéssel kezelnek. Az édesanya és a baba állapotáról keddre ígért részleteket a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja.

Szegeden hétfő délutánig huszonkét újinfluenzás beteget ápoltak. Közülük heten férfiak, egyikük intenzív kezelésre és gépi lélegeztetésre szorul. A kilenc női betegből hárman vannak intenzív osztályon és egyiküket lélegeztetik géppel. Közülük egyikük szombaton megszült. A gyermekklinikán hat fiatalt kezelnek, de csak egyikük van intenzívosztályon.

Szegeden az első pozitív H1N1 eredmény óta hétfőn kora délutánig 184 embert vettek fel a klinikára influenzaszerű tünetekkel. Ebből 85 esetben bizonyult H1N1 pozitívnak az eredmény - közölte a klinika.

Az ország 62 kórházában van legalább részleges látogatási tilalom az influenzajárvány miatt, az intézmények több mint felében az összes fekvőbeteg részleget elzárták a hozzátartozók elől - olvasható az ÁNTSZ honlapján.