Vádat emeltek a Dél-Afrikában embert rabló magyarok ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek Magyarországon három magyar férfi ellen, akik 2007-ben Johannesburgban elraboltak egy szintén magyar férfit. A vádlottakat egyszer már elfogták Dél-Afrikában, de egy eljárási hiba miatt szabadon engedték őket. Kettőjüket azóta sikerült újra elfogni Magyarországon, de a harmadik még nem került elő.
Vágólapra másolva!

Emberrablás és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség három, harmincas éveiben járó magyar férfi ellen. A vád szerint a férfiak a Dél-afrikai Köztársaságban foglyul ejtettek és kiraboltak egy szintén magyar férfit - közölte Varga Árpád főügyész-helyettes csütörtökön. A három férfi közül kettőt elfogtak 2008 augusztusában Magyarországon, majd előzetes letartóztatásba helyezték őket. A harmadikat európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján még keresik.

Varga elmondta: a bűncselekmény 2007 áprilisában történt Johannesburgban. A vád szerint az elsőrendű vádlott, T. János azt ígérte a rendszeresen Dél-Afrikába látogató sértettnek, hogy szerez neki tartózkodási engedélyt, magával csalta, de a hivatal helyett egy bérelt házba vitte. A kertes ház helyiségeit korábban átalakították kifejezetten fogva tartás céljaira.

A háznál már várta őket T. János két társa, a másodrendű vádlott I. Krisztián és a harmadrendű vádlott R. Gábor, akik a sértettet fegyverrel kényszeríttették arra, hogy bemenjen, ott megfosztották értékeitől, és foglyul ejtették - mondta az ügyész. A vád szerint T. János és I. Krisztián ezután a náluk lévő fegyverrel a - már megbilincselt - sértett házához indultak, hogy ott tartózkodó feleségét szintén foglyul ejtsék.

Időközben az elrabolt férfinak sikerült elmenekülnie, mert rávette R. Gábort, hogy vegye le róla a bilincset. Így értesíteni tudta feleségét, hogy az menjen biztonságos helyre, mivel az emberrablók már elindultak érte, R. Gábor pedig átállt az ő oldalára, és telefonált egyik barátjának, aki bejelentést tett a rendőrségen.

A gyanúsítottakat a dél-afrikai hatóságok néhány nappal a bűncselekmény elkövetése után elfogták, majd előzetes letartóztatásba is helyezték. Fél évig fogva tartották őket, de azután - az ügyész szerint vélhetően eljárási hiba miatt - szabadon engedték őket. A szabadon bocsátás után T. János, illetve I. Krisztián eddig tisztázatlan úton és módon Magyarországra szökött, míg R. Gábor nem tartott velük, hanem továbbra is a Dél-afrikai Köztársaságban maradt. A vádlottak mindannyian büntetett előéletűek.