Oszkó elbeszélget az első fokon börtönre ítélt exállamtitkárral

Vágólapra másolva!
Csütörtökön leül tárgyalni a pénzügyminiszter és az MNV vezetője Benedek Fülöppel, az első fokon felfüggesztett börtönre ítélt korábbi földművelésügyi államtitkárral - közölte az MNV. A Kossuth Rádió úgy tudja, Benedek szerdán felajánlotta a lemondását. Benedeket hivatali visszaélés miatt kedden ítélték nem jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön találkozik Oszkó Péter pénzügyminiszter és Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgatója Benedek Fülöppel, az MNV vezérigazgató-helyettesével, akit kedden hivatali visszaélés miatt első fokon felfüggesztett börtönre ítéltek - közölte az [origo]-val az MNV sajtóosztálya.

Az MNV közleménye szerint a pénzügyminiszter - az MNV feletti tulajdonosi jogok gyakorlója - és az MNV vezérigazgatója érdemben akar foglalkozni a helyzettel. A megbeszélés után közvéleményt ad majd ki az MNV - közölték.

A Kossuth Rádió úgy tudja, Benedek szerdán felajánlotta a lemondását. Benedeket erre a posztra a pénzügyminiszter nevezte ki, és ő is mentheti fel, szerdán azonban Oszkó Péter Brüsszelben van, így nem tudni, elfogadja-e a lemondást. A Kossuth Rádió kereste Benedeket, de nem tudták elérni az MNV agrárügyekért felelős vezérigazgató helyettesét.

A Heves Megyei Bíróság keddi elsőfokú ítéletében nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Benedeket. Mellékbüntetésként pedig 3 millió forint pénzbüntetéssel is sújtotta az MNV vezérigazgató-helyettesét.

Az ügy előzménye egy 202 hektáros pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása. Egy székesfehérvári vállalkozó egy norvég befektetővel golfpályát és rekreációs központot akart építeni a területen. Az ingatlant azonban a Honvédelmi Minisztérium (HM) kezelte, és bár honvédelmi célra már nem használták, a tárca továbbra is a kezelésében akarta tartani a terüeltet.

A területet Benedek személyes kezdeményezésére a HM 2006 márciusában - Benedek ekkor a földművelésügyi minisztérium szakállamtitkára volt - átadta a Nemzeti Földalapnak. A termőföldet pályázat útján értékesítették a székesfehérvári vállalkozónak. Az ügyészség szerint Benedek intézte el, hogy az állami tulajdonú, természetvédelmi terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, valamint hogy a művelés alól kivont terület alkalmassá váljon a beruházásra.