Rendcsinálásra is megkérték a meggyanúsított BKV-st

Vágólapra másolva!
A BKV őrizetbe vett jogi igazgatója vette át egy hónapra a közlekedési vállalatnál annak a humánpolitikai igazgatónak a posztját, akit azért bocsátottak el, mert százmilliós végkielégítése után is tovább foglalkoztatták. Sz. György 1,2 millió forintos alapbére mellé 120 százalékos prémiumot kap.
Vágólapra másolva!

A BKV hivatali visszaélés miatt pénteken őrizetbe vett jogi igazgatója, Sz. György látta el egy hónapig a közlekedési vállalat humánpolitikai igazgatói posztját. A korábbi humánpolitikai igazgatónak, Szalainé Szilágyi Eleonórának azt követően kellett távoznia, hogy kiderült, annak ellenére tovább dolgozott a BKV-nál, hogy tavaly márciusban százmilliós végkielégítéssel távozott a közlekedési vállalattól.

Sz. Györgyöt és a Budapest Airport jogi igazgatóját, R. Krisztinát pénteken vette őrizetbe a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI). A két jogi igazgatót azzal gyanúsítják, hogy különböző ügyvédi irodákkal úgy kötöttek szerződéseket, hogy a kifizetett összeg egy részét visszajutatták a jogi igazgatóknak, illetve az ügyvédi irodák túlszámláztak, vagyis el nem végzett munkát is kiszámláztak a repülőteret üzemeltető társaságnak. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)

Hardy Mihály, a BA szóvivője az [origo]-nak azt mondta: Sz. György 2008 májusáig jogtanácsként dolgozott a BA-nál. Így Sz. György a beosztottja volt a BA őrizetbe vett jogi igazgatójának, R. Krisztinának. Hardy azt azonban nem kívánta elárulni, hogy R. Krisztina mióta dolgozik BA jogi igazgatójaként, illetve azt sem mondta meg, hogyan választották ki a posztra. Hardy arra hivatkozva nem válaszolt, hogy ezek szerinte személyes adatok. A BA honalapján található egyik korábbi közlemény szerint azonban R. Krisztina 2005 decemberében már jogi igazgató volt.

A BKV honlapján, a korábban nyilvánosságra hozott munkaszerződésekből az derül ki, hogy Sz. György 2008 májusában lett a BKV jogi igazgatója, posztjára a BKV korábbi vezetője, Balogh Zsolt nevezte ki. Sz. György munkaszerződése határozott időre, 2011 szeptemberéig szól. Alapbére 1,2 millió forint, amihez 120 százalékos prémiumot kap. Idén júliusban egy hónapra ideiglenesen pedig humánpolitikai igazgatónak nevezték ki, amiért további 400 ezer forint helyettesítési díjat is kapott - derül ki a BKV még szeptemberben nyilvánosságra hozott munkaszerződéseiből.

A BKV sorozatos botrányai még júliusban kezdődtek, amikor kiderült, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgató majdnem százmilliós végkielégítést kapott a cégtől, bár ezután is a BKV-nak dolgozott. Ezután újabb végkielégítési ügyek kerültek napvilágra. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója szeptemberben ismertette a vállalatnál lefolytatott vizsgálat eredményét, eszerint a korábbi vezetés közel ötven esetben úgy fizetett ki több tízmilliós végkielégítéseket, hogy a BKV jóval több pénzt fizetett, mint ami a szerződés alapján járt volna. Kocsis szerint ezzel több százmillió forintos kár érte a céget.

A botrányok miatt Hagyó Miklós, tömegközlekedésért felelős MSZP-s főpolgármester-helyettes kénytelen volt lemondani a cég felügyeleti jogáról, később pedig a botrányok miatt felbonlott a fővárosi MSZP és SZDSZ koalíció is.