Alig győzik a munkát a hókotrók a fővárosban

Vágólapra másolva!
Visszafújta a szél a havat a budapesti főutakra, a hókotróknak ezért újra és újra meg kellett tisztítaniuk a burkolatot. A közterület-fenntartók délután, a szél mérséklődése után tudták csak elkezdeni a mellékutak megtisztítását. Szombat délután óta húsz centiméteres hó esett. A BKV egyes buszjáratai ritkábban és módosított útvonalon járnak. Az országban nincsenek járhatatlan utak, a vonatok azonban szintén késnek, a Keleti pályaudvar még mindig nem fogad vonatokat, a Déliben négy óra után újra megindult a forgalom.
Vágólapra másolva!

Vasárnap 89 gép, délelőtt 553, délután pedig 286 munkás dolgozott azon, hogy megtisztítsák a főváros 1200 kilométernyi útjait - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Munkájukat megnehezítette az erős szél, amely havat hordott a már megtisztított szakaszokra, és gondot okozott az is, hogy a gondnokok a járdák takarításakor a már hómentes útburkolatra tolták le a havat.

A mellékutak takarítását a szél mérséklődése után tudták megkezdeni - áll az FKF közleményében. Hajnalban majd ismét a főutak, hidak, felüljárók megtisztítására térnek át, hogy hétfőn kora reggel elindulhasson a tömegközlekedés.

Az előrejelzések szerint éjszaka erős fagy várható, a közterület-fenntartók ezért arra kérik az autósokot, hogy rendkívüli figyelemmel közlekedjenek. A háztulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit pedig arra kérik, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg és szórják fel a gyalogosbalesetek elkerülése érdekében, de ne az úttestre tolják le a havat.

A fővárosban szombat délután fél háromkor kezdődött az intenzív havazás, és vasárnap hajnali három körül állt el a hóesés. Ezalatt Budapesten húszcentis hó hullott. A BKV járatai a vasárnapi üzemkezdetkor gond nélkül el tudtak indulni, vasárnap a délelőtt folyamán egy járművük sem szenvedett balesetet - mondta az [origo]-nak a BKV fődiszpécsere vasárnap nem sokkal dél előtt. Szerinte az utak, bár havasak, szombathoz képest jól járhatók. Az utasoknak ezzel együtt pár perces késésekre kell számítaniuk - tette hozzá.

Lefagytak a BKV midibuszai

Vasárnap délután a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője, Vitézy Dávid azt mondta, hogy a BKV 40 midibuszának többsége nem tudott elindulni. Vitézy szerint a Moszkva téren és a Móricz Zsigmond körtéren hangosbemondó figyelmezteti az utasokat a késésekre. A BKV fődiszpécsere viszont először azt közölte, hogy nincs fennakadás a közlekedésben, bár apróbb meghibásodások vannak, a 27-es és 16-os vonalán pedig kisebb késések vannak, mert a hó miatt nehezen tudnak haladni a buszok. Vitézy úgy tudta: mindkét busz vonalán csak egy busz közlekedik, a 16-osra, azaz a várbuszra akár 40 percet is várni kell.

A BKV fődiszpécsere később, este hét után azt mondta: a midibuszok többségének lefagyott a légrendszere, ezért az Ikarusz 405-ös típusú buszok helyett más, nagyobb járműveket csoportosított át a BKV. Azok a szűk utcákon nem férnek el, ezért a várbusz és a Gellért-hegyre járó 27-es busz módosított útvonalon, ritkábban közlekedik - tette hozzá.

Budapesten vasárnap az átlagosnál 10-15 százalékkal többször hívták ki a mentőket. Az intenzív havazás miatt a leggyakoribb sérülések közé tartozik, amikor a gyalogosok a csúszós járdán, utcán elesnek - közölte az Országos Mentőszolgálat, amely a riasztások pontos számáról későbbra ígért tájékoztatást. Kar és lábtörések, végtagsérülések - többnyire ilyen esetekhez hívják őket, de a nagy hideg miatt a kihűlés határán lévő hajléktalanokhoz is egyre gyakrabban kell menniük.

A tűzoltóknak vasárnap nem volt az átlagosnál sokkal több dolguk a hideg idő és a havazás miatt. Összesen 84 segélyhívás érkezett országszerte a tűzoltókhoz vasárnap hajnaltól délutánig - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A legtöbb dolguk Pest megyében akadt, onnan 16 riasztást kaptak. Az esetek mindenhol hasonlóak voltak, zömében árokba csúszott járműveket kellett menteniük.

Nincs járhatatlan út

Járhatatlan út nincs az országban, minden település megközelíthető - közölte az Útinform. A havazás intenzitása vasárnapra csökkent az országban, délután már csak Nyírbátor és Debrecen környékén havazik, Egerben, Heves és Nyíregyháza környékén pedig szállingózik. Az autópályák a sózás miatt mindenütt nedvesek. Vasárnap napközben hóátfúvások okozhatnak gondot. A Dunántúlon a 71-es főút Zánka és Aszófő között, a 83-as főút Tét és Tétszentkút között erősen hóátfúvásos, a járhatóságot csak a folyamatos ekézéssel tudják fenntartani az Útinform szerint.

Kápolnásnyék közelében ketten életveszélyesen megsérültek egy balesetben. A 7-es úton egy Székesfehérvár felől közlekedő kocsi megcsúszott, áttért a szemközti sávba, ahol frontálisan összeütközött a szembe jövő autóval - közölte a Fejér megyei rendőrség. A két megsérült nőt kórházba vitték. A baleset után egy órára lezárták a 7-es utat. A műszaki mentés és a helyszíni szemle még tart, de félpályán már haladhatnak a gépkocsik.

Késnek a vonatok

Megjavították a váltót a budapesti Déli pályaudvaron, így ott már megindult a vasúti közlekedés - mondta vasárnap délután négy óra után Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese. A Keleti pályaudvaron azonban - ahol délelőtt a váltófűtés romlott el - még nem állt helyre a forgalom. A Nyugati pályaudvar továbbra is fogad és indít szerelvényeket. A sajtóügyeletes szerint Budapest elővárosi vasúti közlekedésében jelentősek a fennakadások, nem menetrendszerűen közlekednek a vonatok, komoly késésekre kell számítani.

A késések miatt a BKV éjfélig elfogadja a MÁV-Start-bérleteket 2-es, 3-as metró vonalain, a gödöllői és ráckevei HÉV vonalon, számos villamoson és autóbuszon. (A járatok teljes listáját itt találja.) Vasárnap éjfélig az InterCity vonatok helyjegy és pótjegy megváltása nélkül vehetőek igénybe. Akik úgy döntekek, hogy az időjárás miatt lemondanak az utazásukról, és nem vonatoznak, a menetjegyeket, helyjegyeket, pótjegyeket szintén kezelési költség levonása nélkül vissza tudják kérni a pénztárakban - közölte a MÁV.

Harminc-negyven perces késésekkel indulnak a járatok Ferihegyről, főként a repülőgépek jégtelenítése miatt - tájékoztatta az MTI-t Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) kommunikációs igazgatója vasárnap délelőtt. Hardy hozzátette: emellett mindkét kifutópályát is folyamatosan tisztítaniuk kell, mert a szél ráfújja a havat. A szóvivő azt tanácsolta, hogy az utasok ellenőrizzék járatuk várható indulási idejét a www.bud.hu honlapon.

A várható időjárásról itt olvashat bővebben.