Nem szentírás a nagy fideszes hátraarc

Vágólapra másolva!
Bár a Fidesz hevesen támadja az általa átmenetinek nevezett Bajnai-kormányt, nem valószínű, hogy kormányra kerülése után mindent visszacsinálna a Bajnai-kormány idején elfogadott jelentősebb törvények közül. A legtöbb megszorításról a Fidesz vezető politikusai azt mondták, eltörlik azokat, Orbán Viktor Fidesz-elnök tanácsadója szerint ez azonban korántsem biztos. A többi jogszabályt pedig inkább csak átszíneznék.
Vágólapra másolva!

"A Bajnai-kormány gyenge, átmeneti és illegitim lesz, hiszen nem a választók akaratából, hanem pártok közötti politikai paktumok és mutyik jóvoltából jön létre" - mondta még áprilisban a kormány megalakulása előtt Szijjártó Péter, a párt szóvivője. Szijjártó arra utalt, hogy a Fidesz szerint a kormány nem fog érdemi munkát végezni, csupán megpróbálja kibekkelni a választásokig hátralévő időszakot, intézkedései pedig alkalmatlanok lesznek a válság kezelésére.

A kormány azt állítja, decemberre teljesítette az általa kitűzött célokat, elfogadták a jövő évi költségvetést, az új polgári törvénykönyvet (Ptk.), a vagyonadót, a 13. havi juttatások megvonásáról és a gyed szűkítéséről szóló törvényeket, valamint módosították az adótörvényeket. A választásokig hátralévő időszakban már csak kétszer ül össze az Országgyűlés, jelentősebb törvényeket így már nem fognak elfogadni.

A kormány tavaszi ülésszakra vonatkozó törvényalkotási programja nem tartalmaz érdekes javaslatokat, ezek között olyanok szerepelnek, mint a világörökségről, a mezőgazdasági összeírásról szóló törvényjavaslat. Szollár Domokos kormányszóvivő pedig a költségvetés elfogadása után bejelentette: a kormány nem nyújt be új törvényjavaslatokat.

Az [origo] arra volt kíváncsi, hogy a Bajnai-kormányt felállásának pillanatától bíráló Fidesz mit tenne a kabinet által elfogadtatott jelentősebb törvényekkel, van-e esetleg ezek között olyan, amelyikkel elégedett, amit megtartana.

Nem elég konzervatív

A Bajnai-kormány jelentősebb törvényeit többnyire két szempont szerint kritizálta a Fidesz: vagy a konzervatív értékrend hiányát rótták fel, vagy a kormányzati megszorítás szigorúságát kifogásolták. Túlzottan lazának tartotta például a Fidesz a novemberben elfogadott új Ptk.-t. Bár a párt hivatalos álláspontja szerint a kódex egész koncepciójával gondok vannak, leginkább a családjogi rendelkezéseket kifogásolják. (A Ptk.-ról itt olvashat részletesen.) Nem ért egyet a Fidesz azzal, hogy az azonos neműek számára biztosított bejegyzett élettársi kapcsolat formailag hasonlít a házassághoz. Azzal az ellenzéki párt is egyetért, hogy az azonos neműek együttélését el kell ismernie az államnak, de amennyire lehetséges, eltávolítanák egymástól a két intézményt. Például az azonos neműek kapcsolatát ne anyakönyvezető, hanem jegyző regisztrálná - mondta az [origo]-nak Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója.

A Fidesz azt is nehezményezi, hogy az Ptk.-t kidolgozó kodifikációs bizottság javaslatától jelentősen eltért az elfogadott jogszabály, bár Répássy szerint a változtatásokért inkább a Gyurcsány-kormány volt a felelős, nem pedig a Bajnai-kabinet. A Fidesz a tervek szerint így kormányra kerülése után elhalasztaná az új Ptk. életbe lépését, és visszaküldené a tervezetet a kodifikációs bizottságnak. A kódex 80-90 százalékát azonban várhatóan érintetlenül hagyná a párt - mondta Réássy. A Ptk. egyelőre nem lépett életbe, Sólyom László köztársasági elnök kedden jelentette be, hogy nem írja alá a kódexet életbe léptető törvényt.

A családközpontú politika nevében támadta a Fidesz a kormány szociális megszorításait. A gyes folyósításának háromról két évre csökkentéséről - amelyet korábban Sólyom László köztársasági elnök is kifogásolt - azt állította a Fidesz: kormányra kerülésük után vissza fogják állítani. "A családok védelme ebben az esetben fontosabb, mint a fiskális szempont" - fogalmazott az [origo]-nak Répássy. A politikus hozzátette: ebben szerepe van annak is, hogy ennek nem túl jelentős a költségvetési vonzata. A 13. havi nyugdíjról, illetve a közszférában járó 13. havi fizetés eltörléséről több fideszes politikus azt mondta: azok visszaállítása attól függ, milyen gazdasági helyzetben lesz az ország. Szinte biztos, hogy 2011-ig a 13. havi juttatások visszaállítása nem fog felmerülni.

Túl nagy teher

"Nem hinném, hogy az új kormány mindent visszacsinál. Egyes dolgokat igen, a vagyonadót, úgy tűnik, biztosan. De ha a Fidesz mérvadó gazdaságpolitikusainak a nyilatkozatait nézi, ők nem mondtak mindenre nemet" - mondta a HVG-nek júliusban Szapáry György közgazdász, korábbi MNB-alelnök, Orbán Viktor Fidesz-elnök tanácsadója. Szapáry ezzel arra utalt, hogy a Fidesz politikusai eddig kizárólag olyan kijelentéseket tettek, hogy a Bajnai-kormány intézkedéseinek számos elemét eltörölnék kormányra kerülésük után.

A párt politikusai és szakértői közti véleménykülönbség leginkább a vagyonadó körül csúcsosodott ki. A következő Fidesz-kormányhoz - Orbán Viktor felkérésére - készült Jövőkép című kötetben például támogatta a vagyonadó bevezetését, míg a párt vezetése nem. Később Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője erről azt mondta: a vagyonadóadót a párt szakértőinek csak egy része javasolta, a pártvezetés azonban a gazdasági válság miatt annak kivetését semmiképpen sem tartaná szerencsésnek. (Az előbb ingatlanadónak, később vagyonadónak nevezett új adónem megszületéséről itt olvashat bővebben.)

A párt politikusai ennek ellenére kitartanak amellett, hogy a Bajnai-kormány minden olyan intézkedését visszacsinálják, amely túl nagy terhet ró az emberekre. A vagyonadó eltörlése mellett a Fidesz többször kilátásba helyezte, hogy kormányra kerülésük új költségevetést csinálnak, mivel szerintük a jövő évi büdzsé irreális célokat fogalmaz meg. Bár Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója az [origo]-nak azt mondta: "egyelőre ez sem szentírásos döntés".

Olasz példa

Teljesen más szempontok alapján bírálta a Fidesz a kormány korrupcióellenes csomagját. Az alaptörekvéssel, vagyis azal, hogy szükség van korrpcióellenes intézkedésekre, a Fidesz egyetért, a megvalósítást azonban másképp képzeli el. A kormányzati csomagból eddig egy törvényt fogadott el az Országgyűlés, ez egy korrupcióellenes hivatal felállításáról döntött. Répássy szerint a Fidesz-kormány várhatóan megszünteti a most felállított hivatalt, azt ugyanis nem lehetne az ügyészség felügyelete alá rendelni.

Helyette a Fidesz olasz mintára az ügyészégen belül létrehozna egy korrupciós bűncselekményekre szakosodott nyomozócsoportot. Olaszországban a tiszta kezeknek elnevezett ügyészségi nyomozócsoport a maffia által elkövetett bűncselekemények után nyomoz. Répássy szerint az ügyészségi nyomozó csoport plusz forrásokat kapna, illetve bővítenék a jogosítványait, például lehetőségük lenne arra, hogy leállítsák a gyanúsnak tartott közbeszerzéseket. Szijjártó Péter, a párt szóvivője konkrétumok nélkül ehhez annyit tett hozzá: a Fidesz tervei között szerepel a közbeszerzési törvény újragondolása is.