Embereket kellett kitelepíteni az áradások miatt

Vágólapra másolva!
Ki kellett telepíteni Ipolytarnócról 27 embert, mert az Ipoly áradása veszélyezteti otthonukat - közölte a katasztrófavédelem. A házaik olyan helyen fekszenek, hogy még homokzsákokkal sem védhetőek meg. A Sajó áradása miatt három útszakaszt is le kellett zárni. A sok elolvadt hó és eső miatt az Ipoly mellett a Sajó, a Tarna és a Bódva különösen gyorsan emelkedett éjszaka, és ki is léptek medrükből.
Vágólapra másolva!

Kilépett az Ipoly a medréből szombat hajnalban Ipolytarnócnál. A Nógrád megyei településen 27 embert kellett kimenekíteni otthonából - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az áradás miatt nyolc ház van veszélyben, amelyből négyet körbevesz a víz, négynek pedig a kertjén folyik keresztül.

Az éjszaka kimenekített embereket az önkormányzat és a katasztrófavédelem a helyi művelődési házban helyezte el. A házaikból kitelepített családokat élelemmel is ellátják, lángost és teát, ebédre paprikás krumplit készítettek nekik a falubeliek - mondta szombaton Szabó Tibor, a település polgármestere. A kitelepített családok házai úgy helyezkednek el, hogy nem lehet homokzsákkal megvédeni őket. Aki akar, visszamehet a házába, mert ezek nem váltak életveszélyessé - tette hozzá.

A szlovákiai vízgyűjtő területre lehulló eső és a szokatlan meleg miatt bekövetkező gyors hóolvadás együttes hatása emelte meg az Ipoly vízszintjét, a folyó a hajnali órákban 410 centiméteres vízállás mellett tetőzött. Szabó Tibor szerint az elmúlt órákban a vízszint nem változott, a szlovákiai vízgyűjtő területen is elállt már az eső, így remény van az apadásra.

Árad a Sajó is

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) illetékességi területén mintegy 215 kilométeres szakaszon van készültség, ebből harmadfokú készültség van a Sajón 68 kilométeren, míg másodfokú a riasztás 147 kilométernyi szakaszon - mondta az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője szombaton.

Csont Csaba elmondta, hogy a Sajón - a sajópüspöki vízmércén pénteken délután 4 órakor mért 208 centis áradó vízállás miatt - elrendelték az elsőfokú, majd este hat órakor - a 252 centiméterre emelkedő intenzív áradás miatt - a másodfokú készültséget. Este 10 órától pedig a továbbra is áradó 302 centiméteres vízállás miatt harmadfokúra emelték az árvízvédelmi riasztást. Másodfokúra emelték a készültséget a Tarnán szombatra virradóra - a tarnamérai vízmércén a továbbra is áradó 310 centis vízállásra tekintettel.

Az osztályvezető hozzátette: a Sajó menti és a Tarna menti védvonalakon megszervezték az őri- és segédőri figyelőszolgálatot, ellenőrizték a védvonalakat.

Települést nem veszélyeztet a Sajó áradása, azonban egyedülálló építmények lehetnek az ártérben - mondta Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumi szakállamtitkára szombaton Putnokon sajtótájékoztatón. A szakállamtitkár hozzátette, hogy a védekezést nagyban segítik a pontos előrejelzések: az Ékövizig 340 centiméteres tetőzést jósolt, és 338 centiméter volt a vízállás szombaton reggel Sajópüspökinél.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Ipolytarnóc egyes részeit elöntötte az Ipoly

A folyó mentén összesen 68 kilométernyi elsőrendű árvízvédelmi vonal épült ki, amely mindenütt a legnagyobb mért vízszint plusz 20 centiméteres magasságig biztonságos. Sajópüspökinél 1974. októberében 400 centit mértek, azóta, azaz 35 éve ekkora vízállás nem volt a Sajó völgyében - tette hozzá.

Utak is veszélyben

A Sajó áradása miatt szombaton délután három órától nem lehet közlekedni a Sajóivánka és Sajókaza közötti út egy szakaszán, majd délután negyed öttől lezárták a 26-os számú főút és Sajóvelezd közötti útszakaszt is. Ezzel már három útszakaszon nem lehet közlekedni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vízátfolyás miatt. A Putnok és Borsodbóta közötti út egy szakaszát ugyancsak a Sajó áradása miatt még szombat kora délelőtt zárták le a forgalom elől. A kerülőutakat táblák jelzik, az útlezárással érintett települések más irányból megközelíthetők.

Csont Csaba is elmondta, hogy a Sajó térségében közutakat is fenyeget elöntéssel a víz, ilyenek a Sajópüspöki és Bánréve, a Sajóvelezd és Putnok közötti útszakaszok, valamint a Sajóvelezd-Vandna, Sajógalgóc-Dubicsány, Sajókaza-Sajóivánka, Sajóecseg-Boldva, Szirmabesenyő-Sajóvámos és a Felsőzsolca-Kesznyéten közötti utak.

A Sajó Sajópüspökinél szombat reggel 340 centiméterrel tetőzés közelében van, Sajószentpéternél vasárnapra várják a legnagyobb vízállást 330 centiméterrel, plusz-mínusz húsz centis eltéréssel. A Tarna a számítások szerint Tarnaméránál 380 centiméterrel tetőzik majd szombat délután, vagy kora este, Tarnaörsnél pedig vasárnap 360 centis vízállásra számítanak. Mindkét helyen plusz-mínusz húsz centiméter lehet a különbség.

A Sajó és Tarna menti árvízvédekezésben eddig mintegy hatvan ember vett részt - mondta Csont Csaba. Arról is beszámolt, hogy a Bódva 270 centiméteres rendkívül magas vízállással tetőzött szombat hajnalban Hídvégardónál, itt szintén gyors és jelentős árhullám vonult le.

Rácz Miklós, az Ékövizig igazgatója azt mondta: a Bodrogon is érkezik egy kisebb árhullám, a hétvégén elrendelhetik az elsőfokú készültséget, és várhatóan ezen riasztási szint fölött tetőzik a folyó. A Tiszán nagyobb árhullám nem indult el, a Hernádon pedig szintén elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinthez közeli vízállásokra számítanak.