Védett madarak tetemeit próbálták kicsempészni az országból

Vágólapra másolva!
Védett madarakat, fürjeket és kanalas récéket próbált a gyanú szerint átcsempészni vasárnap hajnalban a határon négy külföldi férfi Nagylaknál. A rendőrség természetkárosítás miatt indított eljárást.
Vágólapra másolva!

41 fürjet és 3 kanalas récét találtak a határrendészek vasárnap hajnalban egy autó átvizsgálásakor Nagylaknál - közölte honlapján a rendőrség. Az autóban három olasz és egy román férfi utazott. Az állatok védett madárnak minősülnek, értékük meghaladja a kétmillió forintot. A határrendészek előállították a négy férfi, és természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított ellenük a Makói Rendőrkapitányság.

Természetkárosításért alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Idén szeptember végéig 28 ilyen bűncselekményt derítettek fel a magyar vámosok, vagyis szinte minden hétre juthatott ilyen eset. Magyarország a védett állatok csempészetében tranzitországnak számít. A természetkárosításról szóló hírek visszatérő szereplői az olasz vadászok, akik védett madarakban utaznak, olykor Magyarország területén ejtik is el őket. (A védett állatok csempészetéről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.)