Újra előzetesben vannak az őssejtügy gyanúsítottjai

Vágólapra másolva!
Szerdán újra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Yurij Baltaytis professzort és asszisztensét, akik a gyanú szerint tiltott őssejtkezeléseket végeztek Magyarországon. A gyanúsítottak két hétig voltak házi őrizetben. A bíróság valószínűleg azért döntött a szigorítás mellett, mert tartani lehetett a szökésüktől.
Vágólapra másolva!

Két hét házi őrizet után ismét előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Yurij Baltaytis professzort és asszisztensét, akik a gyanú szerint társaikkal együtt tiltott őssejtkezeléseket végeztek Magyarországon - írja Figyelőnet. A portál szerint a bíróság azért döntött a szigorítás mellett, mert tartani lehetett a szökésüktől.

Az ukrán-amerikai professzor és laborasszisztense több mint három hónapot volt börtönben. A védő kérésére azonban október 29-én a bíróság megszüntette az előzetes letartóztatásukat, és a nyomozás idejére házi őrizetet rendelt el. A könnyítés szerdáig tartott, Yurij Baltaytist és társát újra börtönbe vitték. A Figyelőnet értesülését megerősítette Holló Gábor, Yurij Baltaytis ügyvédje.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást. A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA-dollárt vagy 5 millió forintot fizettek. A rendőrség szerint a gyanúsítottak több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést, miközben az ezt alkalmazó cégnek csak őssejt tárolására volt engedélye, értékesítésre és beültetésre nem.