Több ezer roma vándorolt ki Kanadába néhány hónap alatt

Vágólapra másolva!
A vízumkényszer tavaly márciusi eltörlése óta több ezer magyarországi roma utazott Kanadába. A romnet.hu szerint egy jól szervezett hálózat szervezi az utakat, ezért a Nemzetbiztonsági Hivatal is nyomozást folytat az ügyben.
Vágólapra másolva!

A vízumkényszer tavaly márciusi eltörlése óta több ezer magyarországi roma utazott Kanadába, hogy munkát vállaljon, vagy menekültstátuszt kérjen az ottani hatóságoktól.

A kivándorlást kinti kapcsolatok, családtagok is segítik, de egy jól szervezett hálózat is több százezer forintért szervezi az utakat, ezért a Nemzetbiztonsági Hivatal is nyomozást folytat - írja a romnet.hu. A lap úgy tudja, Kanada komolyan fontolgatja, hogy január elsejétől visszaállítja a vízumkényszert a magyarokkal szemben.

A romnet.hu szerint Mohácsi Viktória, korábbi SZDSZ-es európai parlamenti képviselő néhány napja egy nyilvános rendezvényen azt mondta: a tavaly márciusban megszűnt kanadai vízumkényszer, azóta csaknem 20 ezer cigány hagyta el az országot, és utazott főként a tengeren túlra.

A Borsod és Szabolcs megyében élő romák közül eddig legalább kétezren, míg az ország más részeiből legalább ötezren utaztak csak ebben az évben Kanadába. A romnet.hu szerint, amíg tavaly jórészt munkavállalási céllal, piacképes szakmával és nyelvtudással keltek útra, mára a szakképzetlen emberek is úgy gondolják, csak úgy tudnak boldogulni, ha elhagyják az országot.

A külügyi tárca konzuli főosztályának vezetője már korábban felhívta a figyelmet, hogy a kivándorlást megkísérlő családok nincsenek tisztában a lehetőségekkel, egy bizonytalan jövő miatt felégetnek maguk mögött mindent, elkótyavetyélik a vagyonukat, majd pár nap vagy hónap múlva kénytelenek visszatérni Magyarországra. A kiutazásokat kisebbségi önkormányzati vezetők, vállalkozók is szervezik, ezért a Nemzetbiztonsági Hivatal is nyomozást folytat a romák kivándorlása miatt - állítja a romnet.hu.