Megdézsmálták a szociális segélyt Nagykanizsán

Vágólapra másolva!
Szabálytalanul, nem rászorulók számára utaltak összesen több mint ötmillió forint szociális segélyt a nagykanizsai polgármesteri hivatalban. Egy köztisztviselőt elbocsátottak, öten fegyelmit kaptak - közölte a polgármester. Az ügyet a rendőrség is vizsgálja.
Vágólapra másolva!

Egy köztisztviselőt elbocsátottak, többeket fegyelmi büntetésben részesítettek Nagykanizsán, ahol november végéig közel öt és félmillió forint szociális segélyt utaltak ki szabálytalanul a polgármesteri hivatalban. Erről a helyi polgármester tájékoztatta a város közgyűlését.

Tuboly Marianna jegyző júliusban arról számolt be az MTI-nek, hogy egy revizori vizsgálat során kiderült: a szociális segélyek kiutalásakor olyan számlákra is utaltak pénzt, amelyek tulajdonosai nem voltak rászorulók. Ennek alapján indult belső vizsgálat sikkasztás, hűtlen kezelés, valamint további gazdasági jellegű bűncselekmények gyanúja miatt. Július végén a jegyző rendőrségi feljelentést is tett.

Augusztus végén fegyelmi eljárás indult nyolc hivatali dolgozó ellen, hogy tisztázzák, az érintetteknek volt-e, és ha igen, milyen fokú a felelősségük.

A szabálytalanságok kivizsgálására kijelölt bizottság szerint 2008-ban és 2009-ben összesen 5,5 millió forintot fizettek ki szabálytalanul. A vizsgálat megállapította, hogy "a gazdálkodási osztályon a szociális segélyek kifizetését sem az osztályvezető, sem a pénzgazdálkodással kapcsolatos jogkörök címzettjei feladatkörükben nem ellenőrizték megfelelően". Emiatt a jogtalan kiutalásoknál a szakmai teljesítést igazoló, az érvényesítő, az ellenjegyző és az utalványozó ellen indult fegyelmi eljárás.

Tuboly Marianna pénteken közölte, a szakmai teljesítést igazoló és érvényesítő köztisztviselő elismerte, hogy a szabálytalan kifizetések kilencven százalékát szándékosan utalta jogosulatlanoknak, emiatt őt elbocsátották. További öt köztisztviselő esetében derült ki, hogy gondatlanul jártak el, két köztisztviselőt felmentettek.

A jegyző szerint a jogosulatlanul kiutalt segélyeket eddig csak kevesen fizették vissza, a többiek ellen polgári peres eljárás indult.

A vizsgálat még nem zárult le, a szociális támogatások kiutalását öt évre visszamenőleg átvizsgálják, és az ügyben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság által indított nyomozás is folyik még.