Vágólapra másolva!
Eddig a magyar lakosság hat százaléka oltatta be magát újinfluenza ellen. Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint az lenne az ideális, ha több mint 60 százalék oltatná be magát.
Vágólapra másolva!

A magyarok hat százalékát oltották be eddig újinfluenza ellen - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön egy konferencián. Székely szerint az ideális az lenne, ha az oltással rendelkezők aránya meghaladná a 60 százalékot.

A mai napig valamivel több mint 2,1 millió vakcinát szállítottak ki országszerte, és szerdán is nagyjából 150 ezer adag kiszállítását tervezik - mondta a miniszter.

Az influenza általában január utolsó heteiben éri el a tetőpontját, így még van másfél hónap arra - beleszámítva a védettség kialakulásához szükséges két hetet -, hogy az emberek kérjék az oltást - mondta Székely. Szerinte a vírus megjelenésekor Magyarország abszolút kivételes helyzetben volt a rendelkezésre álló vakcinagyártási technológia miatt.

Székely szerint Magyarországon jelenleg nincs járvány. Az eddigi megbetegedések közül csaknem 350 esetben igazolódott be a H1N1 jelenléte, 80-an szorultak kórházi kezelésre, és öten vesztették életüket.