Orbán nem akar közvetlenül választott államelnököt

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlan lenne, ha az emberek közvetlenül választanák meg a köztársasági elnököt - közölte vasárnap Orbán Viktor Fidesz-elnök: a politikus egy kecskeméti rendezvényen arról beszélt, hogy nem támogatja a választási rendszer átalakítását, és hogy nem sok esélyt lát a Fidesz kétharmados győzelmére.
Vágólapra másolva!

Elutasította a választási rendszer átalakítását vasárnapi beszédében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Orbán közölte: nem tervezi és nem támogatja a magyar közjogi rendszer "teljes felforgatását", a köztársaságielnök-választás közvetlenné tételét és a parlamenti képviselők választásának gyökeres átalakítását.

A Fidesz-elnök Kecskeméten azt mondta, hogy kiáll a kisebb parlament mellett, egyetért a települési és a megyei önkormányzatok testületeinek a felére csökkentésével, de nem támogatja a köztársasági elnök közvetlen megválasztását. Szerinte a rendszerváltás idejében gyökerezik az a gondolat, hogy a politikai főhatalom a magyar parlamenti képviselőkre leadott voksok alapján születik meg, és ezen változtatna, ha az államfőt is közvetlenül választanák az állampolgárok. Jelenleg az elnököt a parlamenti képviselők választják.

Csoda lenne a kétharmad

A politikus közel negyven percig tartó beszédében kitért az alkotmány módosításához szükséges kétharmados parlamenti többség kérdésre is. Arra kérte a jobboldalt, hogy őrizze meg a higgadtságát, és "álljon két lábbal a földön", mert nem szabad "csodával határos célkitűzéseket vállalni". Reális célkitűzésnek azt nevezte hogy a Fidesz vezetésével a jobboldal elnyeri a magyar választók olyan mértékű bizalmát, hogy egyedül, rossz kompromisszumok nélkül is képes legyen kormányt alakítani.

"Ami ezen felül van, alkotmánymódosítás, kétharmad, az ebben a pillanatban és a magyar közjogi rendszer mellett, bár nagyon sokan vágyakozva gondolnak erre, magamat is ide sorolom, de a csodák birodalmába tartozik." - mondta a pártelnök, majd hozzátette: "Én azonban nem akarom mondani egy ilyen vasárnapi rendezvényen, hogy
csodák nincsenek".

A nyilatkozat után Nyakó István, az MSZP szóvivője közölte: Orbán Viktor úgy beszélt és úgy viselkedett, mint egy király, akinek Magyarország a hűbérbirtoka, és aki egyedül dönthet arról, hogy mit hogyan lehessen megválasztani.