14 embert állítottak elő a fővárosi Horthy-emlékmenetről

Vágólapra másolva!
Majdnem 500 gárdistát igazoltattak és motoztak meg a rendőrök a fővárosi Bartók Béla úton, közülük 14 embert elő is állítottak. A betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselő emberek egy Horthy Miklós emlékére szervezett meneten vettek volna részt, azonban a rendőrség nem engedte nekik.
Vágólapra másolva!

Tizennégy embert állítottak elő a Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára szervezett vonuláson vasárnap a főváros XI. kerületében - közölte a rendőrség. A helyszínen szintén megjelenő gárdistákat azonban megakadályozták abban, hogy csatlakozzanak a menethez - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A Jobbik főszervezője korábban arról tájékoztatta a rendőröket, hogy nem fognak a menetben gárdaegyenruhában, alakzatban vonulni, csak civilek csatlakoznak a menethez, illetve a formaruhát viselők magánemberként vesznek részt a rendezvényen - olvasható a rendőrség közleményében.

Délután 3 óra körül a bejelentésnek megfelelően a Jobbik menete el is indult a Kosztolányi Dezső térről a Szent Gellért tér felé, de ekkor a Magyar Gárda tagjai is alakzatba rendeződtek, és vezényszavakat követően a Jobbik menete után indultak. "A rendőrök észlelték a jogszabálysértést, sorfalba rendeződve megállították a gárda menetét, felszólították őket a helyszín elhagyására" - közölték. Jelenleg zajlik a résztvevők igazoltatása, eddig nyolc személyt állítottak elő a rendőrök.

Mialatt várakoztak, a rendőri sorfallal körbezárt gárdisták a székely és a magyar himnuszt, valamint a Horthy-korszak indulóit énekelték. A gárdisták a Kosztolányi tér felé megpróbálták elhagyni a lezárt területet, de csak igazoltatásuk után mehettek tovább.

A rendőrök emellett biztosították, hogy a mintegy ezer civil a Bartók Béla úton elinduljon a Szent Gellért tér felé. Az MTI tudósítója szerint a rendőrök mintegy 450-500 egyenruhás résztvevőt fogtak körbe. A rendezvényen megjelent a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg egy szakasza is, egyenruhában.

Az [origo] munkatársa szerint nagy erőket vont össze a rendőrség, számos villogó rendőrautót lehetett látni a Bartók Béla úton. A forgalmat is akadályozta a menet, a Bartók Béla útról a Kosztolányi Dezső térnél leterelték a forgalmat a Bocskai útra. Emiatt kisebb torlódás alakult ki a Bocskai úton és a Nagyszőlős utcában.

Bár a Jobbik rendezvénye hivatalosan véget ért, többen a Gyorskocsi utcánál gyülekeznek. Ide vitték ugyanis azokat, akiket napközben előállítottak. Úgy tudni, összesen 300-400 gárdista, és még ennél is több rendőr gyűlt össze. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-fakapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a tömeg csendben várakozik, de már többen elindultak haza.

Pénteken három embert állítottak elő a rendőrök egy csepeli szórakozóhelyen, ahol a betiltott Magyar Gárda tartott tagtoborzó gyűlést. Két ember ellen egyesülései joggal való visszaélés, a harmadik ellen jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indult eljárás - közölte akkro a BRFK.