Hárommal kevesebb vasútvonalat zárnak be

Vágólapra másolva!
Az eredetileg tervezett 32 helyett 29 vasútvonalat zárnak be teljesen, egyet pedig félig, döntött szerdán a kormány. Három, eredetileg megszüntetésre kijelölt vonalat érintetlenül hagynak, egy szakaszon pedig hétköznap nem járnak majd szerelvények.
Vágólapra másolva!

A kormány meghozta a végső döntést a MÁV egyes vonalszakaszainak bezárásáról - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után. Szollár szerint a tervezett 32 helyett "29 és fél szakaszon" szünetel a vonatközlekedés, az érintett vonalakon buszok járnak majd. A fél vonalként megjelölt vonal a Zirc és Veszprém közötti pályaszakasz, ahol csak a hétvégén járnak majd a vonatok.

A kormány döntése értelmében három vonalon - Karád-Siófok, Nyíregyháza-Nyírbátor, Nyíregyháza-Vásárosnamény - megmarad a vasúti közlekedés; a Zirc-Veszprém vonal sajátos működését pedig az magyarázza, hogy itt figyelembe veszik a turisztikai szempontokat. A szóvivő szerint az átalakítás nem jár létszámleépítéssel. (Az [origo] riportját a bezárásra ítélt vasútvonalakról itt olvashatja el.)

A kormány figyelembe vette az érdekképviseletek véleményét és álláspontját is - mondta a szóvivő, aki szerint az átalakítás nem jár létszámleépítéssel, hanem átcsoportosítják a dolgozókat. Erről már zajlanak az egyeztetések. Azt is mondta, hogy ebben a ciklusban már nem terveznek a közösségi közlekedést érintő további intézkedéseket.

A Fidesz szerint beigazolódott, hogy a kormány nem szakmai, hanem politikai alapon hozta meg a vasúti átalakításokkal, a mellékvonalak bezárásával kapcsolatos döntéseit. Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte: a közösségi közlekedést jövőre érintő negyvenmilliárd forintos költségvetési megvonás komoly károkat okoz, és tovább nehezíti a vidéki emberek életét.