Rejtélyes százmilliót kapott a titkosszolgálati kötődésű párt

Vágólapra másolva!
Egy felszámolás előtt álló cégtől kapott százmillió forintos adományt tavaly a Magyarok Egymásért Szövetség nevű párt, amelynek elnöke a milliárdos bűncselekményekkel vádolt egykori rendőr, Földesi-Szabó László. A párt több szálon kötődik a jótékonykodás mellett szoros titkosszolgálati kapcsolatai miatt ismertté vált Egymásért Alapítványhoz. A jogilag vitatható módon adományozott százmillió elköltéséről a párt nem árul el részleteket, a bőkezű cég vezetője pedig köddé vált.
Vágólapra másolva!

Csak a véletlenen múlt, hogy az egyébként szerény anyagi hátterűnek tűnő Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) nevű pártról kiderült, valójában nagyon is bőkezű támogatói vannak. A párt májusban közzétett 2008-as pénzügyi beszámolójában még az szerepelt, hogy csak 155 ezer forintnyi támogatást kaptak, az Állami Számvevőszék egyik múlt heti jelentéséből azonban tudható, hogy lehagytak az összegekről három nullát. A költségvetési támogatásban nem részesülő, jellemzően kicsi és alig ismert pártokat vizsgáló számvevőknek az szúrt szemet, hogy a MESZ a beszámolójában rossz helyen - nem a jogi személyek, hanem a magánszemélyek között - tüntetett fel egy cégtől érkezett támogatást, és ezt szóvá tették.

Az ÁSZ-jelentésben már valódi, 100 millió forintos értékén szerepel az adomány, ami szokatlanul nagynak számít a pártok, különösen a kisebb politikai szervezetek körében. "Egyedi eset, ilyen nagyságrendű támogatás nem jellemző" - mondta az [origo]-nak Horváth Balázs, a számvevőszéki ellenőrzést vezető főcsoportfőnök-helyettes, aki kérdésünkre hozzátette, hogy ellenőrizték az adományozást, és meggyőződtek arról, hogy a pénz befolyt a párthoz. "Pénzmozgás történt, tehát nem arról van szó, hogy a párt valamilyen kedvezményt kapott, és annak az értékét tüntette fel a beszámolóban" - magyarázta Horváth.

A MESZ elnöke, Földesi-Szabó László is megerősítette az [origo]-nak, hogy pénzben kapták az adományt, a májusi beszámolóból hiányzó nullákról pedig azt mondta, hogy félreértés történt. Szerinte zavaró, hogy ezekben a beszámolókban a százmillió forintot úgy kell feltüntetni, hogy számmal ki kell írni a százezret, majd utána betűkkel oda kell írni, hogy ezer (valahogy így: 100 000 ezer). "Ez egy elírás volt, értelmezési zavar" - jegyezte meg a pártelnök.

Egy alapítvány NBH-s kapcsolatokkal

Földesi-Szabó a 2006 elején alapított párt több más tagjával együtt évekkel ezelőtt vált országosan ismertté, először azzal, hogy az általuk vezetett Egymásért Alapítvány segített hazahozni egy illegálisan Törökországba vitt kisfiút (erről részleteket ebben a cikkünkben talál), majd azzal, hogy 2007 tavaszán kiderült: a vám- és pénzügyőrség nyomoz olyan nagy értékű bűncselekmények miatt, amelyeket a hatóság szerint az alapítvány közreműködésével követtek el (erről itt talál részleteket). Az ügyészség végül nyolc ember - köztük Földesi-Szabó - ellen emelt vádat egymilliárdos csempészés miatt, Földesi-Szabót pedig emellett külön egymilliárdos sikkasztással is vádolják (a vádról keretes anyagunkban olvashat részleteket). Idén júniusban tartották az első tárgyalást, a következő decemberben lesz - mondta a szabadlábon védekező Földesi-Szabó, aki társaival együtt tagadja az ellene felhozott vádakat, és ártatlannak tartja magát.

A vádak azért is nagy vihart kavartak, mert kiderült, hogy az alapítvány több tisztviselője is kapcsolatban állt a polgári titkosszolgálati tevékenységet végző Nemzetbiztonsági Hivatallal. A kapcsolat vizsgálatára felállított parlamenti vizsgálóbizottság 2008 januári ülésén a korábban rendőrtisztként dolgozó Földesi-Szabó azt mondta, hogy az alapítványt 2004-ben karitatív céllal hozták létre Nagy Lajos, az NBH egykori igazgatója "ötletére és kérésére". Azt is mondta, hogy akkoriban csatlakozott egy másik korábbi NBH-főigazgató, Galambos Lajos is a kuratóriumhoz, és a testületnek a büntetőügy kirobbanásáig tagja volt Gyarmati György, az NBH akkori megbízott főosztályvezetője és Simon Ibolya, a hivatal nyugdíjas jogásza.

Utóbbi két név feltűnik a MESZ-ben, illetve a környékén is. Gyarmati György tagja a párt négyfős elnökségének, Simon Ibolya pedig megbízott jogászként járt el a politikai szervezet egyes ügyeiben - derül ki az [origo] által megtekintett, a Fővárosi Bíróságon nyilvántartott iratokból.

Forrás: MTI
Földesi-Szabó a parlamenti meghallgatáskor

Gyarmatit nem sikerült elérnünk, az elnökség két másik tagja, Radács Gyula és Berényi András - mindkettőjük foglalkozása ügyvéd - pedig közölte, hogy a százmilliós adományról egyedül Földesi-Szabó nyilatkozhat. Ő nem akart részleteket elárulni a támogatásról, mert szerinte ez a párt magánéletéhez tartozik. "Ha a [párt] programjait megismerték az emberek, és valaki úgy értékelte, hogy egyetértve vele, így támogatja, abban sem törvénytelenség, sem kivetnivaló nincs. Az pedig, hogy ez milyen kapcsolatok révén történt, az a pártnak a magánügye" - magyarázta a pártvezető a MESZ nem túl nagy, de igényesen berendezett rózsadombi irodájában.

A cég rejtőzködik

A párt a százmilliós adományt egy C.C. Soft Kft. nevű informatikai cégtől kapta, de annak nem találtuk nyílt jelét, hogy egyéb kapcsolat állna fenn köztük. A párttagok között nem szerepelnek a cég jelenlegi és korábbi tulajdonosai, és közülük ketten is azt mondták az [origo]-nak, nem tudták, hogy a vállalkozásnak bármilyen politikai kapcsolata lenne. Egy a cégből még 2007-ben kiszállt, névtelenséget kérő egykori résztulajdonos azt mondta, hogy akkoriban a kft.-nek biztosan semmi köze nem volt politikához. A vállalkozás egyik jelenlegi, szintén névtelenséget kérő kisebbségi tulajdonosa pedig közölte, hogy az [origo] munkatársától hallott arról, hogy a kft. százmillió forintos adományt adott egy pártnak. Hozzátette, hogy a cég teljes telefonflottája ki van kapcsolva, így nem tudja elérni a cég többségi tulajdonos ügyvezetőjét.

A cégvezetőt az [origo] is hívta egy interneten megtalált mobilszámon, és bár a hangpostafiókon ő mutatkozott be, de nem jelentkezett vissza, és a telefont sem vette fel többszöri próbálkozásunkra sem. Nem érhető el a cég honlapja sem, a céghez található vonalas számok pedig folyamatosan foglaltat jeleznek.

A budapesti székhelyű, de pécsi telephellyel is rendelkező kft. a cégbíróságon fellelhető iratok és az egyik résztulajdonos szerint is anyagi problémákkal küszködik, így nem világos, hogy miből telt a százmilliós adományra. A 2004-ben alapított vállalkozásnak folyamatosan halmozódtak nemcsak a követelései (vagyis feltehetően több munkát nem fizettek ki részére), de a kötelezettségei (vagyis hitelei és egyéb tartozásai) is. A cégbíróságon hozzáférhető legfrissebb, 2007-es mérleg szerint a követelések 368,8 milliót, a kötelezettségek pedig 511,3 milliót tettek ki, miközben a cég nettó bevétele 443,4 millió forint volt.

Bőkezűség és anyagi gondok

A százmilliós adomány kifizetése azért is kérdéses, mert - mint azt az ÁSZ főcsoportfőnök-helyettese, Horváth Balázs elmagyarázta az [origo]-nak - a cégek csak az adózott eredményükből adhatnak pénzadományt a pártoknak. A C.C. Softnak azonban 2007-ben az adózott eredménye mindössze 2,7 millió forint volt, ráadásul a korábbi évekből is csak 6,7 millió forintos tartaléka volt. Mivel a kft. az előírások ellenére sem nyújtotta be beszámolóját a 2008-as évről a cégbíróságra, így nem tudni, miként alakult a gazdálkodása az adományozás évében, de miután a szabályok szerint csak adózott eredményből adhatta volna a százmilliós támogatást, ezért a képen ez sem változtatna. Hiába jutott volna ugyanis a cég hirtelen óriás bevételhez 2008-ban, abból abban az évben nem adhatott volna pártadományt, csak az adózás után.

Egyáltalán nem úgy tűnik azonban, hogy a vállalkozás felvirágzott volna, sőt éppen az ellenkezőjére vannak jelek. Az APEH idén januárban végrehajtást indított a C.C. Soft ellen, a bíróság pedig október közepén elrendelte a cég felszámolását - derül ki az [origo] által megtekintett cégbírósági iratokból. A kft. kisebbségi tulajdonosa azt állítja, hogy ő erről sem hallott, a bíróság által kijelölt felszámoló cég, a Tax-Audit Kft. pedig kérdésünkre közölte, hogy a felszámolásról szóló döntés még nem jogerős, így ők sem tudnak részleteket az ügyről. A bírósági iratokból annyi kiderül, hogy a felszámolás előzménye az APEH által indított végrehajtás volt, az adóhatóság azonban adótitokra hivatkozva nem adott tájékoztatást az ügyről, így arról sem, hogy milyen jellegű és mekkora összegű köztartozás miatt kezdték meg az eljárást a céggel szemben.

Úgy tűnik tehát, hogy egy anyagi problémákkal küszködő, jelenleg felszámolás előtt álló cégtől származik a Magyarok Egymásért Szövetségéhez befolyt bőkezű adomány. A párt elnöke arra a kérdésünkre, hogy ezt nem tartja-e furcsának, azt válaszolta, nem ismeri a vállalkozás pénzügyeit, arról pedig nem akart részleteket közölni, hogy pontosan mire költötték a százmillió forintot. Ezt az Állami Számvevőszék sem vizsgálta, Horváth Balázs szerint ugyanis ők csak azt ellenőrizhetik az adományoknál, hogy a pártok a törvénynek megfelelően tüntetik-e fel azokat.

Fogadások hírességekkel

Az utóbbi hónapokban a MESZ nem volt túlságosan aktív, de a honlapja szerint az év első felében volt több nagyobb rendezvénye is. Júniusban egy kézilabdatornát tartottak Kecskeméten, május 30-án pedig gyereknapot szerveztek egy Barabás nevű településen, ahol a fotók szerint fellépett többek között a korábban Lagzi Lajcsiként ismert Galambos Lajos zenész is. Pártként is csak az év első felében mutatta meg magát a szervezet, amely ugyan regisztráltatta magát az európai parlamenti választásra, de listát végül nem állított. Földesi-Szabó szerint az induláshoz szükséges 20 ezer választói ajánlás összeszedése nem okozott gondot, viszont ők úgy érezték, hogy "előbb az országban kellene rendet tenni, aztán ha itt rend van, akkor azt lehet képviselni külföldön, leginkább az Európai Parlamentben".

Földesi-Szabó emlékeztetett arra, hogy a MESZ volt az egyik alapítója a Művészek Magyarországért nevű díjnak, amelyet negyedévente adnak át. A díj honlapja szerint a zsűritagok és a díjazottak között is vannak elismert és tekintélyes művészek, az első negyedéves kitüntetésnél a zsűrizésben részt vett például Bereményi Géza Kossuth-díjas író és rendező, társai között pedig ott volt Márta István, az Új Színház és Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója. A díjátadó gálákat és fogadásokat rendszeresen a Budapesti Kongresszusi Központban tartják, és a díj honlapján található fotók szerint feltűnnek olyan sokat foglalkoztatott és sikeres színészek, mint Csányi Sándor vagy Garas Dezső, az elismeréseket pedig többek között a MESZ vezetői - köztük az elnök, Földesi-Szabó - szokták átadni.