Pert nyert a Magyar Rádió ellen saját elnöke

Vágólapra másolva!
Első fokon megnyerte azt a pert Such György rádióelnök, amelyet a Magyar Rádiót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének egy tavaszi döntése miatt indított a rádió ellen. Az elnökség akkor visszavont egy hitelfelvételről szóló döntést, Such szerint jogtalanul.
Vágólapra másolva!

Első fokon pert nyert a Magyar Rádió ellen saját elnöke, Such György. Such az intézményt felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének egy tavaszi döntését támadta meg, amellyel a testület visszavont egy hitelfelvételről szóló határozatot. Such szerint a Fővárosi Bíróság szerdai, nem jogerős döntése értelmében a közgyűlési jogokat gyakorló szerv nem vonhatja vissza a hitelfelvételt korábban jóváhagyó döntését, ezért a visszavonó határozatot hatályon kívül helyezte a bíróság.

A közrádió annak érdekében szerzett 3,2 milliárd forintos hitelkeretet, hogy ha nyernek a digitális rádiós műsorszórásra kiírt pályázaton legyen miből fedezni az indulás költségeit. A hitelkeretre végül nem volt szükség, mert a Nemzeti Hírközlési Hatóság tavaly júniusban a másik pályázót, az Antenna Hungária-csoportot hirdette ki győztesnek.

A kuratóriumi elnökség - négy, a döntés jogszerűségét megkérdőjelező, a Fidesz, illetve az SZDSZ által delegált tag ellenszavazata mellett - április 16-án határozott úgy, hogy visszavonja a hitelkeret megszerzéséhez korában adott felhatalmazását.

Rangos Katalin, a kuratórium MSZP által delegált elnöke akkor azzal indokolta a döntést, hogy az azt megelőző kilenc hónapban nem hívtak le egy forintot sem az összegből, a hitfelvétel legfontosabb célja meghiúsult, a rádió idei üzleti tervében nem terveztek hitelfelvételt, viszont a keret fenntartása több mint 10 millió forintba kerül évente, ráadásul a döntéssel lekerülne a jelzálogteher a Bródy Sándor utcai székházról.

A fideszes jelöltként posztjára került helyettese már akkor jelezte, minden fórumot igénybe fog venni, hogy a döntést, "mind a meghozatalának módja, mind káros volta miatt az erre hivatott szervek vizsgálják meg, és ne kerüljön kiszolgáltatott, adott esetben a kormánytól közvetlenül függő helyzetbe a Magyar Rádió". Ezt követően ment perre az elnök, az ügyben folyó eljárás jogerős lezárásáig felfüggesztette a kuratóriumi elnökségi döntés végrehajtását a Fővárosi Bíróság.